zuurvlees
Diner met vlees

Zuurvlees

In de winter en in het weekend vind ik het heerlijk om lekker lang stoofvlees op het vuur te laten sudderen. Als echte foodie ben ik altijd opzoek naar nieuwe recepten. En zo kwam ik bij het Limburgse Soervleisj, of zuurvlees. Als Friezin was dit gerecht nog nieuw voor mij, maar wat zeg het er lekker uit. Ik heb het recept van Suus van de kookblog Laundyfood. Haar recept heb ik precies opgevolgd, omdat zij als echte Limburgse wel zal weten hoe je dit lekkere stoofpotje maakt.

Mijn oordeel: zalig! Wat een heerlijk stoofvlees. Het is lichtzuur, zoet en hartig. Super mals door de azijn en heerlijk bij een frietje. We hebben er twee keer van gesmuld! Echt een toprecept is dit! Probeer jij het ook eens, net als ik?

bereidingstijd: 20 minuten + 2,5 uren stoven.

Ingrediënten voor zuurvlees voor 4 personen:

1 kg riblappen (die vallen mooie uit elkaar)
6 jeneverbessen
6 kruidnagels
4 gedroogde laurierblaadjes
200 ml witte wijnazijn
100 ml warm water
4 plakken ontbijtkoek
8 rode uien
6 el appelstroop
1 el donkere basterdsuiker
50 gr boter
peper en zout

Zo maak je het:

Snijd het vlees in stukjes van 1cm bij 1 cm. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi royaal met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak het vlees al roerend lichtbruin(1). Schenk de azijn en het warme water bij elkaar zodat het mengsel niet te koud is en schenk het bij het vlees (dit voorkomt dat het vlees schrikt van de koude temperatuur en taai wordt). Voeg dan de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng dit vervolgens aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur(2).

Snipper de rode uien en verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 minuten goudbruin (3). Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof op een klein pitje nog minimaal 1 ½ uur (4). Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe als het droog is. Proef het zuurvlees en bepaal of het gerecht nog wat meer zout, peper of bruine suiker kan hebben.

Zuurvlees
Dit is zooo voldoenend!

Lekker ite!

Stoven kan ook met kip, vis of Vega. Deze kip in rodewijnsaus is mijn favoriet en maak ik al jaren regelmatig. Deze makreelstoof is ook een klassieker! En deze pindastoof is heerlijk als je gek op pindasaus bent. helemaal from Scratch gemaakt! En deze vegan rendang van jackfruit is een topper die ik net heb ondekt, een aanrader!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *