zelf kip roken op bbq
Diner met vlees,  Lunch,  Snacks

Zelf kip roken op de bbq

Het stond al zo lang op mijn lijstje: zelf kip of vis roken. Ooit rookte ik al eens zalm, wat lekker was maar daar was ik niet helemaal tevreden over. Met deze kip was het wel raak en deel ik dus graag met jullie hoe ik dat heb gedaan en hoe ik het vervolgens heb gegeten! Zelf kip roken op de bbq is leuk om te doen en een aanrader, want zo sappig krijg je je kippetje niet snel!

Goed gereedschap is het halve werk

Het is belangrijk dat je een goede bbq hebt met deksel, zodat de rook hierin kan blijven. Een echte smooker is natuurlijk nog beter, maar ook met een Weber met deksel of kamado kun je het prima doen.
Daarnaast is belangrijk om een vleesthermometer te hebben, want de temperatuur van de kern van je vlees is van belang. Daarnaast heb je goed rookhout nodig. Zelf kocht ik dit bij de Welkoop, die veel soorten hebben. Ik ging voor Appelhout, omdat dit een milde, zoete rooksmaak geeft. Je zou ook kersenhout kunnen gebruiken, maar gebruik liever geen andere soorten hout. Je wilt niet hebben dat je kippetje bitter van smaak wordt door het gebruiken van niet geschikt rookhout voor kip.

Verder is het simpel en moet je vooral de temperatuur in de gaten houden. 75 graden en kip is gaar en veilig om te eten. Maar: Als je kip op 63 graden voor 14 minuten verwarmt, dan is je kippetje sappig en toch klaar om te verorberen.

Pekelen

Je kunt vlees droog en nat pekelen. In Een techniek die ik eens eerder heb gedaan met het maken van gravad lax (zalm gepekeld en rauw geserveerd). Pekelen geeft smaak aan je product en in het geval van natte pekel: het geeft ook sappigheid. En sappigheid is wat je wilt. In de pekel gebruik ik suiker en zout en smaakmakers zoals rozemarijn en laurier. Na een uurtje pekelen heb ik de kip droog gedept en verder laten drogen aan de lucht in de koelkast. Natuurlijk moet je met kip altijd goed denken om salmonella geen kans te geven, dus goed koelen steeds een andere ondergrond en mes gebruiken en genoeg gaarheid geven om eventuele bacteriën te doden.
Maak de pekel (water met zout, suiker en kruiden) al een aantal uren of een dag van te voren, zodat dit is afgekoeld en de kip niet al gaart in het warme water!

Zo dan nu aan de slag!

Ingrediënten voor 4 gerookte kipfilets (Zelf kip roken op de bbq):

4 kipfilets zonder haasje
150 gram bruine suiker
150 gram keukenzout
3 laurierblaadjes
tl peperkorrels
een takje rozemarijn

Verder nodig: Appel rookhout, kerntemperatuur, bbq of smoker (met kolen), een deflector/plate setter om indirect te bbqen, een groot pincet of bbq tang, keukenpapier.

Roken op de bbq
Hier heb ik net een paar handjes rookthout op de hete kolen gelegd.

Zo maak je het:

  1. Maak de pekel een avond of 5 uren van tevoren. Meng een liter gekookt water met het zout, geneusde rozemarijn, peperkorrels, suiker en laurier. Zorg ervoor dat het zout en suiker opgelost is door het te mengen. Laat dit mengsel volledig afkoelen en zet in de koelkast.
  2. Doe de kipfilets in de koude pekel en zet 1,5 uur in de koelkast. Na 1,5 uur haal je het eruit en dek af met keukenpapier. Leg op een bord en zet onafgedekt in de koelkast.
  3. Stook de bbq aan tot 110 graden. Ga indirect bakken, dus doe je deflector er tussen zodra je bbq op temperatuur is.
Kipfilet roken op de bbq
  1. Doe 3 handjes rookhout op de hete kolen en leg dan de kipfilets op het rooster met de kerntemperatuurmeter erin. Doe het deksel erop en laat de kip nu rustig aan gaar worden tot een kerntemperatuur van 63 graden. Laat de kip voor 14 minuten op deze temperatuur in de gesloten bbq liggen. Zorg ervoor dat de warmte niet boven de 105/110 graden uit komt. Doe eventueel nog een paar handjes rookhout op de kolen, voor een nog intensere rooksmaak.
  2. Na 14 minuten haal je de kipfilets van de bbq en laat je ze afkoelen. Wacht dus nog even met aansnijden, moeilijk he?

    Lekker in een salade, door de pasta of gnocchi. Eet smakelijk!

Zelf kip roken op de bbq
En klaar!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *