patat maken
Boerderij,  Diner vega

Verse patat maken

Zelf verse patat maken, wat is beter comfortfood dan dat?! Deze patatjes heb ik gesneden van aardappels van eigen land (ras: Adora). Mijn vriend is aardappelboer en verbouwt zo’n 8 verschillende aardappelrassen op dit moment. Het zijn pootaardappelen die later weer in de grond gaan om geteeld te worden in landen als Italie, Cuba en Saoedie Arabië.

Samen haalden we deze aardappel uit de grond om te kijken hoe groot ze als zijn en hoeveel aardappels er onder welke plant zitten. Zo kunnen ze een inschatting maken hoeveel ze gaan oogsten en wanneer de aardappels geoogst kunnen worden. Te dikke aardappels is namelijk NIET slim! Die zijn goedkoper dan kleine aardappels.

Ingrediënten voor verse patat maken voor 2 personen:

600 gram aardappels (bijvoorbeeld Adora)
zout naar smaak
een airfryer of frituurpan of oven
(frituur) olie om in te bakken

Airfayer:

Snijd de aardappels met een frietsnijder of met de hand (en een mesje) tot dikke frieten. Eerst 10 min. op 120 graden en daarna op 180 graden voor 22 minuten. Halverwege even de patat omschudden voor een gelijkmatige bruining. Maak de patatjes af met zout en patatkruiden. De patatkruiden haal ik van de biologische kraam van de markt in Leeuwarden. Deze kruiden zijn zoutloos. Zijn jouw patatkruiden met zout, dan zou ik niet direct extra zout toevoegen!

Frituurpan:

Dit is nog wel het lekkerste, maar ook iets vetter. Snijd de aardappels tot frieten en dep ze dan goed droog. Bak ze eerst 5 minuten op 160 graden. Laat ze dan volledig afkoelen en vervolgens bak je ze nog op 190 graden tot ze mooi goudbruin zijn. voeg dan weer de patatkruiden en zout toe. Lekker met zelfgemaakte mayo of aioli en zuurvlees! Net of ben je op vakantie!

Oven:

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de gesneden verse frieten met een laagje olie eroverheen in de oven. Bank af in 20 minuten of tot goudbruin. Halverwege de frieten even omdraaien, zodat ze gelijkmatig bruin worden.

Lekker ite!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *