Vacherin Mont D’or met groente en brood
Dit heerlijk romige, Zwitserse kaasje is ideaal voor een makkelijke kaasfondue in de winter en herfst. En ook voor een zondag als vandaag. Even wat groentes garen, brood afbakken en dan het kaasje in de oven. Een makkelijke kaasfondue die altijd goed is! Een keer per jaar eten wij dan ook Vacherin Mont D’or met groente en brood.
Het is een seizoenskaas die van september tot en met april wordt gemaakt.? De kaas rijpt in het schors van een den.? Deze schors geeft een subtiele, lekkere smaak en zie je verschijnen als de kaas op is.
Tussen het wijn schenken en het dippen in de video, gaat de kaas met deksel van aluminiumfolie voor 30 minuten in de oven op 200 graden. De kaas verandert dan in een kaasfondue. Klinkt fantastisch toch? Op instagram staat een Reel, waarin je mee kunt kijken hoe ik het kaasje verpak, klaarmaak en verwarm in de oven.
Ingrediënten Vacherin Mont D’or met groente en brood (2 -3 pers):
1 vacherin Mont D’or
100 ml droge witte wijn
2 a 3 tenen knoflook
15 gram verse rozemarijn
Voor erbij:
200 gram bosbeen
2 tenen knoflook
mosterdzaad
250 gram kastanjechampignons
100 gram radijsjes
een (zuurdesem) brood
Peper en zout
300 gram kleine krieltjes in schil
1 courgette (of broccoli)
Zo maak je het:
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden
- Snijd 2 à 3 knoflooktenen doormidden en steek in de Vacherin Mont D’or
- steek ook kleine takjes rozemarijn in de kaas.
- Zet het kaasje op zijn deksel. Schenk de witte wijn op de kaas en maak met aluminiumfolie een bakje om de kaas heen en een deksel voor op de kaas.
- Zet het kaasje met de aluminium erom heen in de oven voor 30 minuten. (zie deze reel als je wilt weten hoe precies)
- Ondertussen kook je de wortels totdat je ze in kunt prikken, net gaar dus. Meng dan peper, zout, knoflook en het mosterdzaad met de wortels als een marinade. Grill de wortels nog even voor 15 minuten in de oven.
- Bak in een koekenpan de schoongemaakte kastanjechampignons met wat olie, een teen knoflook en peper en zout. Eventueel met tijm op smaak brengen.
- Was de courgette en snijd in dunne parten. Zorg ervoor dat je niet te veel van de vochtige kern meeneemt. Bak in een koekenpan met knoflook, peper en zout gaar. Als je broccoli lekker vindt kook je dit in gezouten water beetgaar.
- Was de radijsjes en halveer ze. Eventueel kun je radijsjes ook bakken om de scherpe smaak eraf te halen.
- Was en kook de aardappeltjes met schil net gaar en breng ook op smaak met peper en zout.
- Bak het brood af in de oven en laat even rusten. Snijd dan in plakjes.
- Haal de kaas na een half uur uit de oven en check of de kaas helemaal zacht is. Serveer met een plank vol groentes, brood en lekkers. Serveer de groentes en aardappel warm.
Vond je dit lekker? Dit recept vind ik ook perfect voor de zondag. Met een lekker soepje. Aanrader!