Tagliatelle met gormas en Pangrattato
Deze titel ‘Tagliatelle met gormas en Pangrattato’. staat vol met ingewikkelde namen, althans ik kan mij voorstellen dat je dat denk als je deze blog leest. Toch is het vrij simpel uit te leggen. Tagliatelle ken je vast wel: die brede slierten pasta. Nog net niet zo breed als pappardelle. En dan Gormas (of Masgor): Een kaas die uit reepjes gorgonzola en mascarpone bestaat. Een zachte blauwe kaas, gecombineerd met de Italiaanse roomkaas. Zo wordt het een zacht, romig, licht-pittig en toegankelijk kaasje. Super lekker door een pasta heen dus.
En dan de pangrattato: het Italiaanse woord voor gemalen brood. Ook wel ‘armeluisparmezaan’. Dus een goedkope versie van Parmezaanse kaas. De kaas die je normaal natuurlijk over je pasta heen strooit. Het is een krokant gebakken broodkruim, flink op smaak gebracht door zout en knoflook. Mmm! Je kunt het bovendien zo makkelijk een week bewaren en ook andere gerechten met deze broodkruim op smaak brengen.
Het leuke aan deze pasta: Enorm makkelijk (oven doet vooral het werk) en snel klaar (20 minuten!). Dus perfect voor een doordeweekse dag! Heerlijk van smaak en echt de moeite waard als je van kaas houdt. De blauwe kaas is erg subtiel en geeft net als een vierkazen pizza net die hartige touch.
Eet smakelijk!
Ingrediënten voor Tagliatelle met gormas en Pangrattato (2 personen):
100 gram gormas
250 gram verse tagliatelle
350 gram cherrytomaatjes
1 courgette
een rode ui
2 plakjes oud brood
4 tenen knoflook
10 gram basilicum
olijfolie
peper en zout
Zo maak je het:
- Zet de oven aan op 180 graden.
- Was de tomaten en snijd door midden. Was de courgette en snijd in blokjes. Snipper twee tenen knoflook en de rode ui en doe al deze ingrediënten in een ovenschaal. Breng op smaak met peper en zout en meng met 3 el olijfolie en zet de ovenschaal voor 20 minuten in de oven.
- Scheur het brood in stukken en doe het in een hoge kom. Voeg 3 el olijfolie toe, twee teentjes knoflook en peper en zout. Met een staafmixer maal je het brood fijn. Bak dit broodkruim krokant in een droge koekenpan in een paar minuten goudbruin.
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen gaar.
- Giet de pasta af en vang wat kookvocht op. Voeg de gegrilde tomaat en courgette toe aan de pasta en meng hier doorheen de gormas. Dien de pasta op en maak af met de pangrattato en wat blaadjes basilicum.
Vond je dit al een heerlijke pasta?
Deze pasta met oesterzwammen is erg lekker, en deze pasta met gegrilde groentes en burrata is ook erg fijn.