stamppot zoete aardappel
Diner met vlees

Stamppot zoete aardappel met geitenkaas in spek

De feestdagen zijn nu echt voorbij, alhoewel ik vandaag een nieuwjaarsontbijt op mijn werk heb zijn de borrels, dinertjes en feestje eerste wel weer even voorbij. Tijd voor echt januari eten dus, als je het mij vraagt. En dat is toch wel stamppot. Vaak eten we stamppot boerenkool, mijn favoriet. En helaas lust men hier thuis geen stamppot rauwe andijvie, jammer voor mij! Hier een stamppot variant, die lekker is, maar je moet wel van spinazie houden. Je kunt de spinazie ook vervangen door gekookte boerenkool of wortels. Eigenlijk kan er heel veel in deze stamppot.

De zoete aardappel in dit gerecht is zo lekker, ze blijven nog een beetje een bite hebben en smaken lekker naar komijn, knoflook, peper en zout. De zoete aardappel doet het zowel goed bij kinderen, als volwassenen.

stamppot zoete aardappel

Wat ik altijd erg lekker vind is geitenkaas. In dit geval geitenkaas van de Molkerei. Een mooie Friese geitenkaasmakerij waar ik een jaar geleden deze recepten voor ontwikkelde en de foodfotografie voor deed. Ik noem dit bedrijf omdat ik hun producten echt lekker vind en aanraad. Geitenkaas in spek is een topper bij de stamppot, omdat dat het gerecht echt wat extra’s geeft. En het is weer eens wat anders dan rookworst. Stamppot wordt met deze geitenkaas minder ‘dagelijks’ eten, om zo maar te zeggen.

Ik ben benieuwd of jij al zin hebt gekregen in een lekkere gebakken geitenkaas in spek bij je stamppot.

Ingrediënten voor 3-4 personen:

700 gram zoete aardappelen (bij voorkeur in blokjes)
350 gram kruimige aardappelen 
250 gram geitenkaas naturel, (het liefst schijfjes)
2 el olijfolie 
200g gewassen spinazie 
8 plakjes pancetta 
1 el gemalen komijnzaad
een scheut melk
1 teen knoflook
peper, zout

stamppot zoete aardappel spinazie

Zo maak je het:

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in 15-20 minuten gaar. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes (of beter: koop zoete aardappels die al in blokjes zijn gesneden!) Verhit 1 el olijfolie in een hapjespan met een teentje knoflook, gemalen komijn, peper en zout en bak de zoete aardappel aan, tot de blokjes iets zacht zijn en licht gebakken. Voeg op het laatst de spinazie toe en laat een deels slinken.

Ondertussen wikkel je de pancetta om de 2/3 van de geitenkaas heen. Bak deze tot de pancetta goudbruin gebakken is. ( 1/3 van de geitenkaas meng je door de stamppot heen)

Stamp de aardappelen fijn met een stampotstamper, voeg hier de blokjes zoete aardappel en spinazie aan toe en roer dit door elkaar. Voeg een scheut melk (en eventueel een klontje boter of een scheutje olijfolie) toe en breng op smaak met peper en zout. Verkruimel de overige geitenkaas door de stamppot en leg de geitenkaas in spek op de stamppot.

Lekker!

stamppot zoete aardappel spinazie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *