spinazietaart
Diner vega

Spinazietaart

Spinazie vraagt om spinazietaart met veel feta en pijnboompitten! Dit gerecht is gewoon een explosie aan smaken. Het heeft een romige binnenkant en het filodeeg kraakt letterlijk bij het doorsnijden ervan. Een megalekker vegetarisch weekend gerecht dat je lekker in je tuin of op je balkon op kan smikkelen.

Spinazie is in de zomer volop te koop en mijn opa verbouwde vroeger spinazie op zijn volkstuin. Die spinazie wasten wij dan in een grote metalen teil met koud water waar we zelf dan ook wel eens in baden. Mooie herinneringen! Heb jij ook fijne herinneringen aan spinazie? Of meer van het type – trauma-aan-spinazie-ala-creme?

Ingrediënten voor een flinke spinazietaart (2-4 personen)

800 gram spinazie
4 eieren
1 rode ui
2 tenen knoflook
400 gram feta
40 gram pijnboompitten
1 citroen
Half pakje filodeeg AH
Cayennepeper
1/4 nootmuskaat
Peper en zout
Zonnebloemolie

  1. Zet de oven op 180 graden. Haal het filodeeg uit de verpakking en leg op het aanrecht. Snipper dan de ui en de knoflook fijn en bak ze in een pan. Voeg de spinazie toe zodra de ui glazig wordt. Roerbak de spinazie in tweeporties aan tot het is geslonken en haal dan de spinazie uit de pan en leg in een vergiet. Druk met een lepel goed aan en zorg er zo voor dat het meeste vocht eruit is.
  2. Rasp de citroenschil en 1/4de van de nootmuskaat en voeg toe aan de spinazie. Bak in een droge koekenpan de pijnboompitten tot ze mooi goudbruin zijn. Brokkel de feta en voeg de feta en de pijnboompitten toe aan het spinaziemengsel.
  3. In een hoge kom breek je vervolgens de vier eieren en voeg hier peper, zout en een el citroensap aan toe.
  4. Laat het filodeeg een beetje ontdooien op je aanrecht en kwast beide kanten van de plakjes deeg in met olie en een paar snufjes cayennepeper. Drapeer de filodeeg zó in een ingevette ovenschaal, dat de bodem bedekt is, maar dat je ruimte aan alle zijkanten hebt om het deeg over de taart naar binnen te flappen. Leg het spinazie/feta mensgsel op het filodeeg.
  5. Schenk tot slot het ei-mengsel over de spinazie. Dan drapeer je de filodeeg aan alle zijkanten over de vulling naar binnen. Nu kan het geheel zo’n 35 minuten in de oven. 

Ben je gek op broccoli? Misschien vind je deze quiche dan ook lekker!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *