Spaanse mosselen
Diner met vis

Spaanse mosselen

Afgelopen zomer hebben wij net als velen, vakantie gevierd in eigen land. De eigen culturele schatten ontdekken is zo slecht nog niet! Dat het mosselen-seizoen net was begonnen toen wij afgelopen Juli in Zeeland waren, had ik van tevoren niet bedacht. Met de neus in de boter gevallen dus. Eerst een bezoekje aan de mosselen bij Neeltje Jans en dan die lekkere mosselen in de plaatselijke bistro eten. Spaanse mosselen stond op het menu, dat móest ik proeven.

Tot op dat moment had ik alleen maar mosselen op traditionele wijze gegeten. Thaise mosselen stonden op mijn to-cook lijstje en dan deze Spaanse dus. Ontzettend lekker: zilte mosselen bij die pittige chorizoworst, paprika en tomaat in een lekker romig sausje. Afgemaakt met Spaanse pepers. Echt een fijne combinatie! Dus ik heb deze fijne herinnering herbeleefd in deze nazomer. Gewoon op een maandag, omdat het kan 🙂

Die mosselen in Zeeland waren naar mijn idee wel echt veel dikker en smaakvoller dan de Zeeuwse mosselen die ik nu hier in de supermarkt koop. Die Zeeuwen bewaren misschien de goede mosselen voor zichzelf, of is het soms de ambiance en het idee dat je ze in Zeeland eet, dat ze lekkerder proeven daar? Haha!

Spaanse mosselen

Ingrediënten voor Spaanse mosselen (2 personen)

1,5 kg Zeeuwse mosselen
100 gram chorizo
150 ml witte of rode wijn
1 rode peper
2 tenen knoflook
2 tomaten (Roma)
1 rode paprika
1 el mosselkruiden
400 ml tomatensaus
2 el crème fraîche
Zout

Zo maak je het:

1. Spoel de mosselen af onder de kraan en verwijder de kapotte mosselen. Tik met de open mosselen op het aanrecht, als ze dan nog niet dicht gaan gooi je ze ook weg.

2. Snijd de chorizo, knoflook, ui fijn en de tomaat en paprika in blokjes. Snijd de rode peper in plakjes. Bak de chorizo, knoflook, peper en ui in een hoge pan aan in wat olie op middelhoog vuur.

3. Voeg dan ook de blokjes tomaat en paprika toe en bak even aan. Doe hierbij de mosselen en blus af met de wijn.

4. Voeg de tomatensaus, flink veel zout en de mosselkruiden toe en kook de mosselen nu op hoog vuur. Doe de deksel op de pan en wacht tot het water tot aan de deksel kookt. Schud de mosselen even om en doe de deksel weer op de pan. Laat het nog eens tot de deksel koken tot 3 keer toe in totaal.

5. Voeg dan de crème fraîche toe en schud alles nog eens om.

6.Lekker met brood of patat met aioli. Eet smakelijk!

Spaanse mosselen

Dikke tip: maak te veel mosselen en bewaar het kookvocht van deze mosselen. Hiervoor ga ik namelijk een te lekker recept ‘ Spaanse mosselsoep‘ voor online zetten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *