souvlaki
Diner met vlees,  Uncategorized

Souvlaki met Tzatziki

In het kader van de #coriensgoddelijkegriekseweek heb ik vandaag een van mijn persoonlijke favorieten: de souvlaki met tzatziki. Zo samen heerlijk, apart van elkaar ook. Eigenlijk eet ik alle stukken vlees in Griekenland met een flinke portie tzatziki aan mijn zijde.

Deze souvlaki maak je met kipfilet, en ja dat wordt ook mals en sappig. Mits je tijdens het bereiden goed let op de gaarheid. Je kunt souvlaki ook met varken(shaas) maken, maar ik en veel mensen om mij heen eten steeds minder varkensvlees. Kip is bovendien minder vet vlees en zoals ze noemen ‘rood vlees’ zoals varkensvlees dat bijvoorbeeld wel is. Goed gezond, maar vooral heel lekker

Deze spieren marineer je het liefst lekker lang en met een paar simpele ingrediënten. Helemaal niet moeilijk, en ik leg je uit waar je op moet letten bij het grillen.

En dan tzatziki: zo romig, knoflokig en fris. Het recept vind je hieronder. Ook gemakkelijk en ook makkelijk de ochtend van te voren klaar te maken. Dan trekken de smaken nog lekkerder in de yoghurt. En staat het frisjes in de koelkast.

Oké klaar voor het recept? Hier komt het!

Ingrediënten Souvlaki, 8 spiezen:

500 gram kipfilet
Citroenschil en sap
3 tenen knoflook
Peper en zout
2 el olijfolie
Houten- of metalen spiezen

Ingrediënten tzatztiki, een grote kom:

300 gram dikke Griekse yoghurt
1/2 komkommer
1 tl gedroogde dille
15 gram verse munt
2 tenen knoflook
Peper & zout
Sap van een halve citroen
Olijfolie

Zo maak je de souvlaki met tzatziki:

1. Als je houten spiezen gebruikt, leg die dan alvast in water om te weken. Dit voorkomt verbranden op de bbq.

2.Snijd de kipfilet in knofjes van 2 bij 2 cm.

3.Marineer de kipfilet in de geperste tenen knoflook, de schil van de citroen, het sap van de halve citroen, peper, zout en olijfolie. Laat dit een half uur tot 4 uren marineren in de koelkast. Hoe langer, hoe meer smaak.

4.Maak ondertussen de tzatziki. Rasp de komkommer met een grove Rasp. Het geraspte komkommer pers je in een vergiet uit. Het moet zo droog mogelijk worden.

5.Doe de geraspte komkommer bij de yoghurt, geperst teentje(s) knoflook, peper, zout, munt en dille erbij. Doe een eetlepel citroensap erbij en een scheut olijfolie.

6. Zet de grillpan aan of de bbq op 200 graden. Bak de spiezen op de bbq/grillpan om en om. Draai de spiezen steeds om, totdat het vlees net gaar is. Check een spies op gaarheid (door dit door midden te snijden en te kijken of het vlees overal wit is, dus niet doorzichtig) en serveer dan met de tzatziki!

Lekker op een pitabroodje met een Griekse salade en de tzatziki!

Lekker ite! Kalí órexi!

Kip Souvlaki

Wil je een hele tafel vol Griekse heerlijkheden maken? Deze bifteki en deze gebakken feta zorgen samen met een Griekse boerensalade voor een topmaal!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *