risotto met ganzenborst en vijgensaus
Diner met vlees

Risotto met ganzenborst en vijgensaus

Dit lekkere hoofdgerecht voor kerst of op andere bijzondere gelegenheden is een lekker en luxe gerecht. De gans is een fijn stukje wild vlees, dat niet zoveel in Nederlands wordt gegeten. De smaak van het vlees heeft niet een extreme wild-smaak, maar is subtiel en toegankelijk.

Het is zeker geen makkelijk stukje vlees, aangezien het vlees erg mager is. De lang doorbakken ligt dus voor de hand, dus pas goed op met bij de bedeling. Als je de ganzenborst marineert en kort bakt en goed laat rusten, dan krijg je een heel fijn en zacht stukje vlees. Bioloigischer kan niet, geleelfd in de vrije natuur.

De risotto heeft een winterse smaak met de prei. Maak je kan ook champignons toevoegen of bijvoorbeeld venkel. Lekker romig gemaakt met boter en parmezaanse kaas.

Het is geen gemakkelijk recept, maar je hebt wel echt wat lekkers en speciaals op tafel. Risotto maken kun je oefenen en gans vergt gewoon al je aandacht!

risotto met ganzenborst en vijgensaus


Maak jij dit feestelijke gerecht ook eens?

Ingrediënten Risotto met ganzenborst en vijgensaus 2 personen:

20 cm van een dikke prei
1 courgette
1 kleine gele ui
100 ml witte wijn
150 gram risottorijst (arborio)
Parmezaanse kaas
2 ganzenborsten
1 citroen
50 gram roomboter
1 blokje kippenbouillon of winldbouillon
2 el Vijgenjam of Rode uienchutney
50 ml port
Peper en zout

Extra: garneerring

Zo maak je het:

  1. Leg de ganzenborst alvast op kamertemperatuur. Marineer de ganzenborst alvast in het sap van een halve citroensap en olie, peper en zout. (dit marineren kan ook wel 6 uren van tevoren)

2.Verwarm 850 ml water in een steelpan en voeg het Bouillionblokje toe.

3. Snipper de ui en bak in de pan aan. Voeg de rijst toe en bak zachtjes een paar minuten aan. Blus af met witte wijn en kook op middenhoog vuur de risotto in.

4. Snijd de courgette en prei heel fijn en voeg toe aan de risotto

5. Schenk vervolgens een kopje bouillon toe aan de risotto. Laat dit weer rustig inkoken en voeg steeds een scheut boullion toe. Dit duurt in totaal ongeveer 20-25 minuten.

6. Na 10 minuten start je met de bereiding van de ganzenborst. Dep droog en breng nog eens op smaak met peper en zout.

7. Laat in een pan wat olie heel worden. Bak de ganzenborsten aan elke kant ongeveer 2 minuten op midden hoog vuur. De gans krijgt zo een beetje kleur. Haal uit de pan en laat even 3 minuten rusten. Voeg dan 30 gram boter toe en leg de ganzenborsten in de warme pan met gesmolten boter. Bak op zacht vuur om en om 3 minuten aan. Leg dan de ganzenborst in aluminiumfolie.

8. Doe dan een paar eetlepels vijgenjam en eventueel rode uienchutney bij het bakvocht van de gans. Meng met elkaar en voeg eventueel een el Maïzena toe voor binding. Blus af met port of rode wijn.

9. Zodra de risotto zijn vocht opgenomen heeft, voeg je 20 gram boter en 20 gram parmezaanse kaas toe. Of meer kaas :D. Doe de deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat even 5 minuten rusten.

10. Als de gans heeft gerust ga je het vlees traceren, dat is: de eendenborst in dunne plakjes snijden met een scherp mes, tegen de draad van het vlees in.

11. Serveer de risotto in een garneerring en druk aan. Leg de getraceerde gans op het hoopje risotto en maak af met de warme vijgensaus.

Eet smakelijk!
risotto met ganzenborst en vijgensaus

Meer zin in vis? Deze risotto is mijn favoriet! En ook wat makkelijker!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *