rijstepap maken
Zoet

Rijstepap maken

De één houdt ervan, de ander vind het afschuwelijk. Alle soorten pap, of brij zoals we dat hier ook wel noemen vind ik lekker. Havermoutpap, gortpap en nog wel het lekkerste: Griesmeelpap. Met rijst vind ik het ook heerlijk en ik had nog wat rijst over, dus ging ik hiervan rijstepap maken.

In dit recept leg ik je 3 manieren uit, hoe je rijstepap kunt maken. Bij deze drie verschillende manieren is het basisingredient anders. Namelijk risottorijst, gekookte rijst of ongekookte basmatrijst. Je kunt zien bij stap 2 dat de drie verschillende ingrediënten ook voor een andere bereidingstijd zorgen. Met dessertrijst ben je het snelste klaar en met ongekookte rijst ben je het langste bezig. Deze keer maakte ik zelf de restjes basmatirijst op en was ongeveer een half uur zoet met het maken van dit toetje. Natuurlijk hoef je niet die hele 30 minuten naast de pan te staan, maar kun je ook zo nu en dan doorroeren en weer wat anders doen.

Op de foto’s heb ik de desserts afgetopt met zelfgemaakte vijgenjam, maar persoonlijk vind ik boter en bruine suiker het aller lekkerste om rijstepap af te maken. Mmm dat romige en zoete, echte comfortfood!

rijstepap maken

Ingrediënten rijstepap maken (voor 4 personen):

500 gram gekookte rijst, 220 gram dessertrijst/risottorijst of 150 gram ongekookte basmatirijst (afgespoeld).
1 liter volle melk
30 gram suiker of honing
1 tl vanillepasta
1 kaneelstokje / halve tl kaneel
Snufje zout
1 eigeel (optioneel)

Voor erbij:
bruine suiker en boter
Of fruit/vruchtenjam

Zo maak je het:

1. Doe alle ingrediënten in een pan met dikke bodem, behalve het eigeel, en breng aan de kook. Blijf regelmatig roeren!

2. Met gekookte basmatirijst: kook het geheel in 20 tot 30 minuten zachtjes tot een zachte, romige massa.

2. Met risottorijst of dessertrijst: Kook op een zacht vuur de rijstpap in 15 minuten gaar. 

2. Met ongekookte, gewone rijst kook je dit in de melk voor een uur op heel zacht vuur.


3.  Als de pap te droog wordt, doe je er nog wat melk bij. Is het nog te vochtig, dan laat je de pap nog even inkoken. Proef de rijstepap, de korrel moet echt zacht zijn. Als dat nog niet zo is, kook je het nog eens een tijdje.

4. Roer het eigeel door de pap. Serveer bijvoorbeeld (en bij voorkeur) met bruine suiker en boter.  

Tip: Laat de rijst vooral goed zacht worden. En melk erbij doen als het wat de compact wordt. Als de pap afkoelt wordt het ook nog dikker, dus houdt daar rekening mee.

Je kan het warm eten, en ook laten afkoelen. Leg wel even wat plastic folie om een vlies te voorkomen.

rijstepap maken

Vond je dit al lekker? Misschien is dit havermoutje dan ook lekker?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *