pompoengalettes
Diner vega,  Lunch

Pompoengalettes

Het is officieel herfst en dat betekent weer lekker pompoen, paddenstoelen en wild eten. Mijn moeder nam een mega pompoen voor me mee, dus ik kon mijn fantasie de vrije loop laten gaan. Deze vegetarische pompoengalettes met geitenkaas en rode ui was een ware ontdekking en zien eruit als een feestje! Een echt weekend gerechtje waar je blij van wordt!

Een gelatte is een soort van platte Franse taart die vaak met vruchten wordt gemaakt. Te herkennen aan de ronde vorm, waarbij de bodem aan alle zijdes over de inhoud wordt gevouwen. Deze keer maak is dus deze hartige pompoengalettes, kleine één-persoons-porties galettes en hartig. Ik ben nu eenmaal van team hartig.

pompoen

De geitenkaas (of brie, als je dat lekkerder vindt) is lekker zacht en licht zoutig en de pompoen zoet met de smaak van kaneel. Knoflook en rode ui geeft het geheel een hartige smaak. Dit alles in een knapperig deegje van volkoren speltbloem. Lekker veel vezels, dus het verzadigd goed. Ik zou je aanraden om één kleine galette per persoon te serveren met een lekkere frisse salade of groentegerecht ernaast.

Het deegje kun je zelf maken, maar je kunt ook voor (veel) makkelijker gaan. Neem dan plakjes hartige taart deeg, één per galette is genoeg. Al moet ik eerlijk zeggen dat het zelfgemaakt deeg wel écht veel knapperiger is. Ik heb beide manieren van bereiden voor je uitgeschreven. Dus de keus is aan jou:

Voor 5 kleine galettes (5 personen)

Voor het deeg:
120 gram ijskoude boter. (leg een nacht in de vriezer)
200 gram volkoren speltbloem
Snufje zout
4-5 eetlepels ijskoud water
OF 5 plakjes hartige taart deeg

Voor de vulling:
450 gram pompoen
1 teen knoflook
1 tl gemalen komijn
1 snufje kaneel
357 gram geitenkaas, rol.
2 rode uien
1 ei
2 el olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het met een zelfgemaakt deeg:

Stap 1: Het deeg maak je door het zout door de bloem te mengen. Haal dan de boter uit de vriezer en snijd er kleine stukjes van met twee messen. Ongeveer een halve bij een halve cm. Meng het boter door de bloem met een keukenmachine of met je handen. Voeg dan het koude water toe en kijk of het deeg nu één bal wordt. Is er nog losse bloem dan voeg je weer een klein scheutje water toe totdat het deeg net nat genoeg is om een bal te vormen. Leg dit een uur in de koelkast.

Stap 2: Was de pompoen en snijd in kleine schijfjes van een halve cm bij een cm. Snijd rode uien in ringen en de geitenkaas (of brie) in plakjes. Meng de pompoen met de zonnebloemolie, peper, zout, kaneel, gemalen komijnzaad, een een geperst teentje knoflook.

stap 3: Leg het deeg op je werkblad en bestuif met bloem, rol uit tot een hele grote dunne plak van 2 mm. Leg een onbijtbord op het deeg en snijd met een mes om het deeg heen. Doe dit bij alle 5 plakken deeg. Houdt je restjes over? Maak hier ook nog een laatste ronde plak van in grootte van het onbijtbord.

Stap 4: Leg nu pompoen, geitenkaas en de rode ui in het midden van het ronde plak deeg. Vouw de randen van het deeg naar binnen zodat je een brede rand krijgt. Bestrijk deze rand met een geklutst eitje en bak af in 20-30 minuten in een oven op 180 graden met grilstand.

Zo maak je het met kant-en-klaar deeg:

Stap 1: Was de pompoen en snijd in kleine schijfjes van een halve cm bij een cm. Snijd rode uien in ringen en de geitenkaas ( of brie) in plakjes. Meng de pompoen met de zonnebloemolie, peper, zout, kaneel, gemalen komijnzaad, een een geperst teentje knoflook.

Stap 2: Leg het plak hartigetaartdeeg op je werkbank en snijd de hoekjes een beetje aan zodat de vorm wat ronder wordt.

Stap 3: Leg nu pompoen, geitenkaas en de rode ui in het midden van het ronde plak deeg. Vouw de randen van het deeg naar binnen zodat je een brede rand krijgt. Bestrijk deze rand met een geklutst eitje en bak af in 20-30 minuten in een oven op 180 graden met grilstand.

Lekker ite!

pompoengalettes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *