boffert
Lunch,  Ontbijt,  Zoet

Poffert, boffert of trommelkoek

Het is maar net waar je vandaan komt, of je het Groningse poffert, Friese boffert of gewoon allesomvattend: trommelkoek noemt. Het is een (naar mijn mening) soort cake/oliebol/brood-achtig deeg in een metalen trommel. Een tulband met hierop een deksel die de inhoud afsluit. Aan die deksel verbrandde ik mijn vinders trouwens. Dom! Want natuuuurlijk weet ik dat metaal geleid, maar toch pak je dan in je reflex die hendel op. Suwtcchhh.

Mijn oma is Groningse en ik kom zelf uit Friesland. Ik heb dus wel wat met dit gerecht en wilde het graag eens maken. Mijn interesse was helemaal gewekt toen ik in de kringloop ik Leeuwarden opeens een poffert-vorm tegenkwam. Ik dacht nog: is dit niet Gronings? Wat brengt die poffert vorm hier in Leeuwarden?

Na wat research kwam ik erachter dat ook in Friesland deze trommelkoeken gemaakt worden/werden.Waar ik achter kwam, is dat het een gerecht is dat door vrouwen gemaakt werd wanneer ze de hele dag aan het poetsen zijn. De koek kon dan in een pan met water op het vuur gemakken worden, dan kon zijn ondertussen rustig aan het werk. Luie wijven kost noemen ze dat ook wel. Maar niks luie wijven dus. Keiharde poetsers zijn het! Nog even iets anders: luie wijven kost is ook postro. kennen jullie dat? Ook zo lekker en simpel…. (ik dwaal af)

Zo, dus ik heb ik verschillende recepten voor een trommelkoek onderzocht en heb uiteindelijk vrij impulsief een recept gevolgt, vaarvan ik de meeste ingrediënten in huis had. Krenten had ik niet in huis, dus ik heb wat meer rozijnen gebruikt. Krenten worden hier thuis toch niet zo gewaardeerd.

Verder serveer je dit gerecht met een plak roomboter en poedersuiker. Ik had alleen zin in stroop. Schenkstroop vind ik altijd lekker op dit soort zoete brood-achtige gerechten. Het maken van zo’n trommelkoek kost even tijd, maar dan heb je ook een heerlijk geur vanuit de keuken. Het liefst serveer je de trommelkoek warm, een beetje afgekoeld uit de oven. Nou, wat let je nog? regel zo’n trommel en maak die trommelkoek. Lekker voor de lunch met oud en nieuw, voor tussendoor of als wentelteefje met ijs als dessert. Mmm!

Ingrediënten voor een trommelkoek van 1,2 Liter:

350 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram volkorenmeel
1 kleine theelepel bakpoeder
50 gram boter
2 tl Kaneel
1 tl koek- en speculaaskruiden
25 gram witte basterdsuiker
4 eieren
1 citroen
2,5 dl melk
250 gram rozijnen
en snufje zout
Klontje boter en wat bloem( voor het invetten van de trommel)

Voor het serveren boter, poedersuiker of stroop
Extra nodig: een boffert trommel of tulbandvorm van 1,2 liter.
Zet de oven op 160 graden. Laat de rozijnen in heet water weken.

poffert

Zo maak je het:

Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Meng met een keukenmixer in een andere kom de boter (in fijne blokjes gesneden) met de eieren. Voeg dit ei- boter mengsel beetje bij beetje aan de droge ingrediënten toe en mix dit goed met elkaar. Voeg dan beetje bij beetje een scheutje melk en meng dit goed. Dan weer wat melk en weer mengen. Ga zo door tot het beslag een egale emulsie is. Voeg als laatste de uitgelekte rozijnen toe en het rasp van een citroen.

Vet de trommel in met roomboter en strooi hierover heen wat bloem. Giet het beslag in de vorm en doe de deksel erop. Laat de boffert 1,5 uur garen in de oven. Haal de deksel van de trommel (met ovenwanten!!) en draai de trommel op een bord om. Serveer dan warm met boter en poedersuiker, of schenkstroop. Ook nog lekker de volgende dag. Lekker ite!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *