pepernotentoetjes
Zoet

Pepernotentoetje met gezouten karamel

Sinterklaas is inmiddels is het land en dat betekent pepernoten! Ik heb de pepernoten voor dit toetje zelf gemaakt, maar je kunt ook zelf kruidnootjes kopen. Rond Sinterklaas nodig ik vaak mijn ouders en schoonouders uit voor een dinertje. We maken dan allemaal een gang. Dit jaar maak ik het nagerecht. Het leek me zo leuk om de pepernoten te gebruiken die ik heb gebakken. Hieruit is dit lekkere pepernotentoetje met gezouten karamel saus ontstaan!

Dit is echt heel lekker als je van karamel zeezout saus houdt! Ik kon mezelf in ieder geval niet bedwingen.. De karamelsaus maken doe je in 10 minuten, maar het is wel handig als je dit met je volle aandacht doet. Het handige aan dit dessert is dat je alle onderdelen vantevoren kunt maken. De saus kun je een dag van te voren maken en op de avond zelf warm je de saus even op. De glaasjes vullen doe je op het laatste moment met de kruimels pepernoten, liquer 43, de bol ijs en dan de warme karamel saus. Dit is echt smullen.

Ingrediënten pepernotentoetje met gezouten karamel voor 4 personen:

Voor de gezouten karamelsaus:
100 gram suiker
3 el water
50 gram roomboter
100 ml slagroom op kamertemperatuur
1/2 tl zeezout

Verder nodig:
100 gram kruidnootjes
4 flinke bollen vanille ijs
Optioneel: 4 tl licor 43

Eigenlijk heb je dus helemaal niet zo veel nodig!

pepernotentoetje

Zo maak je ze:

De karamelsaus vantevoren maken:

  1. Doe de suiker en het water in een steelpannetje. Zet het steelpannetje op een kleine pit op middelhoog vuur. Draai dan de pan rond zodat alle suiker nat is. Met een kwastje maak je de randen om de karamel heen vochtig, zodat de randjes van de karamel niet verbranden. Na een paar minuten gaat de suiker bubbelen en is het nog licht/doorzichtig van kleur.

2. Laat het rustig doorkoken (en doe niks! ook niet roeren!) totdat de de karamel goudbruin begint te kleuren. Dit begint aan de zijkanten. Vanaf dat moment voeg je de lauwe slagroom toe. Nu mag je dit goed doorroeren met een garde. Let op: de room erbij schenken kan heel erg bruisen!

3. Ga direct door met roeren met de garde en meng zo de saus tot een gladde substantie. Voeg daarna nog de boter toe en roer totdat de boter is verdwenen.

4. Voeg de helft van het zout toe en proef even. Te veel zout is echt niet lekker, dus voeg heel subtiel 1/4 tl zout toe. Ben je tevreden over de smaak? Dan is de saus klaar. In dit dessert gebruik je de saus warm, maar afgekoeld is hij ook heel lekker.

Op de avond zelf:

  1. Verwarm op een kleine pit de karamelsaus.
  2. Verkruimel en halveer de kruidnootjes.
  3. Leg een laagje verkruimelde kruidnootjes in de bodem van de glaasjes.
  4. Schenk hierover heen eventueel per glaasje een tl licor 43.
  5. Doe een lepel of ijsschep onder de hete kraan en maak droog met een theedoek. (dan schept het mooier).
  6. Schep dan een flinke bol ijs en leg het op de kruidnootjes.
  7. Hierover gaan nog wat (verkruimelde) kruidnootjes en de warme karamelsaus schep je erover heen.

    Smullen!
pepernotentoetjes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *