Pastasalade met warm gerookte zalm en asperges
Met het warme weer van vorige week smacht ik naar salades en dan vooral koude, frisse, pastasalades. Zo probeerde ik een recept van mijn moeder (met rookworst oa., heel bijzonder!), die ik uiteraard niet net zo lekker als haar pastasalade kreeg. Toen bedacht ik me dat ik maar beter zelf een nieuwe combinatie kon bedenken met ingrediënten die ik allemaal erg lekker vindt. Zo ontstond deze Pastasalade met warm gerookte zalm en asperges.
De feta-dille dressing heb ik zelf bedacht. Het is meer een creme dan een dressing, want het bevat geen olijfolie of zuurtje, maar de dressing is van zichzelf romig en fris genoeg. Als de dressing heel dik is, doet je er een eetlepel water bij en dan schenkt het makkelijkers.
De ultieme tip voor deze pastasalade en eigenlijk heel veel pastasalades is toch wel om het heel koud te serveren. Slim om de pasta bijvoorbeeld al wat eerder te koken en in de koelkast te zetten. Dan maak je de salade verder af voor het eten. Of je kan ook sochtens al de hele salade maken en savonds zo op een warme dag op tafel zetten en aanschuiven. Een heerlijk bijgerecht, maar ook lekker als volledige maaltijd. Voedzaam door volkoren macaroni, vette vis en de verschillende groentes.
Echt eens proberen als je van vis houdt!
Ingrediënten Pastasalade met warm gerookte zalm en asperges (2 à 3 personen):
200 gram volkoren macaroni
125 gram warmgerookte zalm
250 gram gegrilde groentes (ah)
50 gram feta
2 el Griekse yoghurt
10 gram dille
15 cm komkommer
350 gram groene asperges
1 teen knoflook
Peper en zout
Zo maak je het:
1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel na met koud water tot het helemaal is afgekoeld.
2. Haal de onderkant van de groene asperges eraf, dat is ongeveer 4 cm van onder. Was de asperges en grill met wat olie net gaar en met bruine streepjes op een grillpan. Ook kun je de asperges in 10 minuten koken en goed laten uitlekken. Maar grillen is lekkerder!
3. Snijd de komkommer, gegrilde groentes en asperges in stukjes.
4. Maak de dressing door de yoghurt, feta en dille, knoflook met elkaar te mengen en dit te pureren met een staafmixer. Breng op smaak met peper en een snufje zout. Is je dressing te dik? Doe dan een el water of olijfolie erbij.
5. Meng de pasta met de dressing, groentes en de warm gerookte zalm. Lekker bij een bbq of gewoon als avondeten op een warme dag!
Toch liever een warm pastagerecht met warm gerookte zalm? Deze gevulde schelpen zijn echt super! Of ga je toch voor een frisse, voedzame salade en dan vegetarisch? Deze couscous salade doet het ook altijd goed! Of deze bulgur salade met tonijn. Of deze vegetarische parelcouscous salade.