Stoofvlees met pappardelle
Diner met vlees

Pappardelle met stoofvlees

Oh, wat is er lekkerder dan dikke linten pappardelle met een warme, stevige bolognesesaus met stoofvlees?! Ik kan me op dit moment niets beters bedenken. Ik heb dan ook nu alweer zin om deze lekkere Pappardelle met stoofvlees te maken..

In dit gerecht heb ik de papardelle-slierten zelf gemaakt. Ik heb de pasta iets dikker gedraaid, dan dat ik bij andere pastasoorten doe. Hierdoor krijg je lekker dikke en stevige pasta met een bite. De rijke saus is hierin een mooi evenwicht in deze pappardelle met stoofvlees.

Maar zelf pasta maken, misschien heb je er even geen zin in of nog nooit gedaan. Ik raad je aan om het eens te proberen, het is het werk waard. En ook nog eens een mooie klus om te doen. Toch snap ik wel dat je dat niet wilt doen. Als je de pasta niet zelf maakt, dan sla je stap 3 en 4 over. Mijn ‘stortcut’ tip is namelijk: Koop verse lasagnebladen, rol ze heel recht op en snijd er dikke linten van. Ze mogen allemaal net wat verschillen van breedte, zodat de pasta er handgemaakt uitziet. Ha, slim!

Pappardelle met stoofvlees

De pastasaus is echt de smaakmaker van dit gerecht. Het stoofvlees laat je 3 tot 6 uren sudderen. Ik raad je aan om het vlees echt ‘s ochtends vroeg al aan te zetten en dan op het kleinste pitje te laten stoven. Je weet namelijk nooit hoe lang het vlees precies nodig gaat hebben. Dan heb je liever dat het te vroeg klaar is, dan dat je met trek zit te wachten en het vlees nog niet zacht genoeg is. Dus de tip: maak de dag van tevoren of zet het al heel vroeg op. Het enige wat je doet is thuis zijn en het vlees en de pit doen hun werk.

Dit gerecht moet je echt eens maken als je van een lekkere stoofpot houdt. De smaken van Italië, mmm!

Let’s start!

Ingrediënten voor 4 personen Pappardelle met stoofvlees

Voor de pasta:
150 gram typo 00 bloem
150 gram fijne griesmeelbloem (semolina)
1 tl zout
1 el olijfolie
4 eieren

Of 400 gram verse lasagnebladen.

Voor het stoofvlees:
50 gram roomboter
800 gram sukadelappen of riblappen
500 gram tomatenblokjes
1 blikje tomatenpuree
200 ml rode wijn
20 gram tijm en/of rozemarijn
5 jeneverbessen
2 laurierbladen
1 runderboullionblokje
1 grote ui
2 tenen knoflook
4 stengels bleekselderij
150 gram spekblokjes
1 courgette
300 gram bospeen
Peper en zout

Garnering: parmezaanse kaas & peterselie

Zo maak je het:

1. Maak eerst het stoofvlees. Leg hiervoor het vlees minimaal een uur van te voren op kamertemperatuur. Snijd het vlees in blokken. Zet de braadpan op het vuur en verwarm de boter in de pan. Ondertussen voorzie je het vlees van peper en zout en bak je het aan in de hete braadpan. Als het vlees is aangeschroeid haal je het uit de pan.

2. Was en snijd de bospeen, knoflook, ui en bleekselderij in kleine blokjes. Bak dit, samen met de spekblokjes aan in de pan voor 3 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak aan. Dan doe je tomatensaus en rode wijn erbij. En ook de jeneverbessen, laurierbladen en kruiden, het bouillonblokje, 200 ml water voeg je toe. Doe het vlees hier weer bij en laat ongeveer 3 tot 6 uren heel zacht sudderen op een laag vuurtje.

3. Doe de ingrediënten van de pasta in een kom en meng dit met elkaar tot een deegbal. Kneed 10 minuten intensief tot een soepel deeg. Laat dit even in plastic folie rusten op kamertemperatuur.

4. Kneed het deeg even door en snijd in 5 stukken. Ieder stuk haal je door de pastamachine tot stand 5 of 6.

5. Rol de lappen deeg op en snijd er dikke pappardelle van. Dit laatste doe je ook als je kant en klare, verse lasagnebladen hebt gekocht. Kook de pappardelle in gezouten water in 5 minuten beetgaar.

6. Laat de saus nog een beetje indikken door het te koken en voeg de in blokjes gesneden courgette nu toe en eventueel nog extra tomatensaus toe. Zorg dat de courgette gaar is.

7. Giet de pasta af en voeg dan de warme saus toe aan de pappardelle. Maak af met parmezaan en eventueel peterselie. Lekker ite!

Pappardelle met stoofvlees

Wil je toch een snellere pasta maken? Deze romige pasta met tagliatelle of volkoren gedroogde pasta.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *