Paneer butter masala
Al eens eerder maakte ik zelf paneer. Leuk om te doen, maar de paneer van de toko vind ik toch lekkerder. Maar wat is paneer? Een kaas die veel in de Zuid-Aziatische keuken werd gegeten. Je vind de kaas terug in bijvoorbeeld Indiase gerechten en je kan het kort bakken voor een lekkere bite. In deze paneer butter masala past de kaas heel goed. Bovendien kun je zo een mooi, smaakvol vegan gerecht maken.
Rijst, naan, mangochutney en koriander zijn de dingen waarmee ik deze curry serveer. Lekker dippen met de naan in de rijke saus die deze curry bevat. Het is een leuke manier om eens (voor het eerst )helemaal zelf curry te maken. Het recept heb ik samengesteld aan de hand van allemaal kookfilmpjes op Youtube, waarin Indiase mevrouwtjes de lekkere butter masala maakten. Ik heb het recept inmiddels veel en vaak gemaakt en eet het ook heel graag met kip. Het recept dat ik je hier laat zien ben ik helemaal blij mee en raad ik iedereen aan te eten!
En waar koop je paneer? Ik ga er speciaal voor naar de toko! En ook die heeft het niet altijd op voorraad. Dus als je net als ik in Friesland (of Zwolle) woont, raad ik je een bezoekje aan toko Saigon aan, en anders maar zelf maken of kip gebruiken?
De saus is super smaakvol, licht pittig, kruidig, zoet en wordt lekker stevig door de cashewnoten. Probeer het eens, zou ik zeggen!
Ingrediënten Paneer butter masala (2 á 3 personen)
300 gram paneer (toko)
3 tomaten
1 hand vol cashewnoten (ongezouten)
1 teen knoflook
2 uien
30 gram (plantaardige) boter
1 tl zout
1/2 tl suiker
1 tl cayennepeper of 1 rode peper
1,5 el garam masala
2 tl paprikapoeder mild 50 ml
(plantaardige) room
10 gram verse koriander
1 cm gember
Voor erbij: Naan, rijst, boontjes en koriander.
Zo maak je het:
1. Snijd de ui en tomaat in grove stukken. Snijd de knoflook fijn.
2. Bak in een grote wok of koekenpan de uien glazig, voeg de knoflook, tomaten en cashewnoten toe. Kook dit met de deksel erop 10 minuten door.
3. Doe dit mengsel in een hoge kom en blend met een staafmixer of blender tot een gladde saus.
4. Doe de boter in de pan en voeg de paprikapoeder, cayennepeper en fijn gesneden gember toe. Bak kort aan en voeg dan het gepureerde mengsel toe aan de saus en 200 ml water er ook bij . Voeg de garam masala toe en nog de suiker en zout. Proef of het nog wat meer pit mag hebben, dan doe je meer cayennepeper erbij, is het vrij pittig, dan kun je nog wat suiker toevoegen of voor de smaak nog wat zout.
5. Doe de room bij de saus en kook 10 minuten zachtjes door met de deksel erop. Is de saus te dik? Doe dan nog wat water erbij.
6. Bak in een klein laagje olie de paneer goudbruin om en om.Doe dit vervolgens in de saus en serveer met vers gebakken koriander knoflook naan, rijst, boontjes en wat koriander. Yum!
Tip: bij de uien kun je voor extra rijke smaak wat cardemon peulen, een kaneelstokje en een laurierblad toevoegen. Dit haal je voor het pureren er weer uit.