ossenstaartsoep maken
Diner met vlees,  Lunch

Ossenstaartsoep

Mooie herinneringen aan Beppe. Mijn Beppe (oma) hield ook zo van koken en maakte heerlijke soepen, cakes, puddings, notenkoeken, ingemaakte groentes en fruit en drankjes. De hele kelder stond vol met potten vol lekkers. Ossenstaartsoep is een van de gerechten die ik ken door mijn oma. Zij kon dit zo lekker maken! Nu ze er helaas niet meer is, kan ik juist door het maken van haar gerechten fijne herinneringen opdoen. šŸ™‚

ossenstaartsoep

Een ossenstaart is de culinaire naam voor de staart van een rund. Dit is werkvlees, dat gestoofd moet worden. Het geeft zoveel smaak en wordt heel mals. Zo’n ossenstaart vind je nooit in de supermarkt. Toch heeft iedere koe een staart, dus goed als die ook gebruikt wordt, vind ik. Ik kocht dit stukje vlees bij een boer uit de buurt die het Fries-, Hollandse ras heeft. Dit ras is een ‘dubbeldoelkoe’ dat dus zowel voor het melk als het vlees gehouden wordt. De koeien staan hier in de wei en worden met veel liefde onderhouden.

Deze soep maak je helemaal zelf zonder pakjes. zo weet je precies wat er in deze lekkere soep zit. Genieten op een fijne zondag met grote kom soep en een stokbroodje erbij.

Ingrediƫnten voor een grote pan ossenstaartsoep:

250 gram ossenstaart
1,5 runderbouillonblokje
1,5 liter water
2 rode uien
2 tenen knoflook
1 tl peperkorrels
5 kruidnagels
200 gram wortels
3 stengels bleekselderij
1 prei
3 laurierbladen
1 el tomatenpuree
Een scheut meidera (ik heb rode wijn gebruikt)
2 aardappels gaar gekookt

Zo maak je het:

Bak in een el olie de ossenstaart(en) rondom aan in de pan. Snijd de wortel, prei en bleekselderij in plakjes en bak ook mee in de pan (1). Halveer de uien en steek in ƩƩn van de uien de kruidnagels. Kneus de teentjes knoflook en voeg ook toe in de pan. Voeg dan de tomatenpurree toe en laat zo even ontzuren. Doe alle kruiden en ingrediƫnten verder in de pan (behalve de aardappels). Laat dit drie uren zachtjes koken. (2) en (3)

Laat de soep dan afkoelen en haal het vlees eruit (4). Schenk nu de soep door een vergiet met een nieuwe pan hieronder(5). Met een lepel druk je het laatste vocht uit de groentes en kruiden die in het vergiet liggen. Voeg een beetje wortel en prei toe van de opgevangen groente en doe dit bij de soep. Snijd de aardappels fijn en voeg toe aan de soep voor wat binding (6). Haal het ossenstaartvlees van het bot en voeg dit in stukjes toe aan de soep (7). Verwarm de ossenstaartsoep weer en maak af met wat peterselie. Lekker met een stokbroodje!

ossenstaartsoep

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *