Oranje Soezen met Zwitserse room
Zoet

Oranje Soezen met Zwitserse room

Het is weer Koningsdag! Eén van de leukste feestdagen wat mij betreft van het jaar. Natuurlijk is alles nog anders en zijn feesten en terrassen niet aan de orde. Toch heb ik wel zin om een drankje en dansje te doen, al is het maar even in de tuin. Hopen op mooi weer! Deze Oranje Soezen met Zwitserse room is anders ook een aanrader om te maken!

Wat ik ook altijd erg leuk vind om te doen, is om te bakken rond deze dagen. Pannenkoeken eten we vaak, maar ook deze soezen of zoals vorig jaar: Mini tompouces zijn erg leuk en lekker op deze feestelijke dag!

Oranje boven!

Voor dit gerecht heb ik oranje glazuur gemaakt met wortelsap. Heb je geen groente-sap machine of kun je in de supermarkt hier niet aan komen? Dan kun je ook glazuur in tubetjes kleurstof kopen. Rood en geel meng je dan met elkaar en voeg je toe aan 100 gram poedersuiker met een el water. Mengen tot je een mooie oranje kleur krijgt. In het geval van wortelsap hoef je geen water meer toe te voegen, want in wortelsap zit natuurlijk al genoeg vocht om van de droge poedersuiker een vloeibare vloeistof te maken. En maak het niet te nat, want dan druipt het eraf. Begin met 1 halve el en vul aan wat nodig is.

Daarnaast gebruik ik in dit recept Zwitserse room, die je helemaal zelf maakt. Heel lekker in soezen en leerzaam om eens te maken. Ook kun je ervoor kiezen om gewone slagroom in deze soezen te doen. Ik raad dan wel aan om klop-fix hier aan te voegen om de slagroom stevig te houden.

Is het een moeilijk bakrecept? Nee, ik vond het niet moeilijk. Wel is het, samen met de Zwitserse room vrij bewerkelijk, vele handelingen. Ik geef in dit recept daarvoor ook een makkelijkere optie: slagroom gebruiken i.p.v. Zwitserse room.

Ingredienten voor ±25 Oranje Soezen met Zwitserse room:

Voor de soezen:
100 gram water
100 gram melk
200 gram ei
100 gram boter
100 gram bloem, gezeefd
Een snuf zout

Voor de oranje glazuur:
100 gr poedersuiker
1 el wortelsap

Voor de Zwitserse room*:
30 gram suiker
Een half vanille stokje
2 eidooiers
20 gram bloem
200 ml (volle) melk
100 ml slagroom (koud)

*Zwitserse room is mengsel van banketbakkersroom en slagroom. Een rijke, romige smaak en naast in tompoucen hiermee vullen, kun je het ook goed in een soes spuiten. Maak eerst de Banketbakkersroom voor de Zwitserse room, omdat dit nog een uur in de koelkast moet opstijven.

Zo maak je banketbakkersroom:

1. Mix met een keukenmixer de eieren en suiker met elkaar en voeg dan ook de bloem toe. Mix goed met elkaar tot een gladde emulsie.

2. Zet het melk op het vuur in een steelpannetje en verwarm totdat het bijna kookt. Voeg tijdens het verwarmen de vanillemerg toe aan de melk. Dit doe je door het vanillestokje doormidden te snijden en met een mesje het binnenste van het vanillestokje eruit te schrapen.

3. Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het ei/bloemmengsel. Meng steeds en voeg dan weer een scheutje toe.

4. Als de melk helemaal is opgenomen doe je het geheel terug in het steelpannetje en laat je het verwarmen en indikken tot dikke vla. Laat dit afkoelen in de koelkast met een stukje folie over de room heen. Nu is het banketbakkersroom. In de koelkast stijft het nog wat meer op. Laat de room helemaal afkoelen voordat je het straks gaat gebruiken.

Het soezenbeslag:

5. Zet de oven op 200 graden aan. Breng in een steelpan het water en melk aan de kook. Haal dan van het vuur en voeg de bloem en zout toe. Meng dit met elkaar. Vervolgens zet je de steelpan weer op het vuur en schep je het deeg om met een spatel totdat er een vettig laagje in de steelpan blijft hangen.

6. Haal de steelpan weer van het vuur en voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige helemaal is opgenomen. Nu is je beslag klaar.

7. Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit op een bakplaat met bakpapier rondjes van ongeveer 3 tot 4 cm diameter. Houdt voldoende afstand tussen de soezen. Het puntje kun je met een natte vinger indrukken voor een ronde soes.

8. Bak de soezen in het midden van de oven af in 20 minuten. Eventueel kun je stoom toevoegen voor een extra luchtig resultaat. Doe de oven niet open tijdens het bakken. Haal de soezen pas uit de oven als ze echt mooi goudbruin zijn.

Afmaken van de soezen en de Zwitserse room:

9. Tijdens het bakken maak je de Zwitserse room af door de banketbakkersroom te mengen met opgeklopt slagroom. Doe dit in een spuitzak met een smalle mond.

10. Laat de soezen afkoelen en maak het glazuur door de wortelsap te mengen met de poedersuiker. Besluit dan de soezen vanaf de onderkant met de Zwitserse room en maak af met een lepeltje glazuur op de bovenkant.

Eet smakelijk en fijne Koningsdag!

Soezen met Zwitserse room

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *