
Oranje mini tompouce
Het is koningsdag! Of woningsdag, zoals het nu ook wordt genoemd. Laten we er in klein gezelschap, maar met z’n allen een feestje van maken! Dit kun je doen door samen deze lekkere oranje mini tompoucen te maken.
Je maakt met dit recept 12 kleine tompoucen, waar je gerust 2 of 3 van op kan. Ze serveren extra leuk en je zit niet direct helemaal vol. Speciaal voor Koningsdag zijn ze oranje, maar je kunt ook prima de gele kleur weglaten, dan zijn ze roze.
De vulling is van banketbakkersroom met slagroom, wat samen Zwitserse room wordt. Ik gebruik echte vanille, waardoor de kleine zwarte puntjes zichtbaar zijn en de smaak super natuurlijk. Toen in de bakkerij van hotel Jakarta afgelopen November een tompouce met echte vanille at, kon ik opeens de smaak en textuur van een goede tompouce waarderen. Wauw!
Ik ben met tussenpauze’s een uurtje bezig geweest en vond het heel leuk om te doen. Vooral omdat het resultaat zo voldoenend is!
Ingrediënten oranje mini tompouce 12 stuks:
30 gram suiker
Een half vanille stokje
2 eidooiers
20 gram bloem
200 ml (volle)melk
100 ml slagroom
4 plakjes roomboter bladerdeeg(diepvries)
50 gram poedersuiker
Tubetjes kleurstoffen (rood en geel)
Zo maak je ze:
Maak eerst de Zwitserse room, omdat die nog een uur in de koelkast moet opstijven/afkoelen. Daarna bak je bladerdeeg af en maak je ondertussen het glazuur.
1. Mix met een keukenmixer de eieren en suiker met elkaar en voeg dan ook de bloem toe. Mix goed met elkaar tot een gladde emulsie.
2. Zet het melk op het vuur in een steelpannetje en verwarm totdat het bijna kookt. Voeg tijdens het verwarmen de vanillemerg toe aan de melk. Dit doe je door het vanillestokje doormidden te snijden en met een mesje het binnenste van het vanillestokje eruit te schrapen.
3. Voeg beetje bij beetje de melk toe aan het ei/bloemmengsel. Meng steeds en voeg dan weer een scheutje toe.
4. Als de melk helemaal is opgenomen doe je het geheel terug in het steelpannetje en laat je het verwarmen en indikken tot dikke vla. Laat dit afkoelen in de koelkast met een stukje folie over de room heen. Nu is het banketbakkersroom. In de koelkast stijft het nog wat meer op. Laat de room helemaal afkoelen voordat het straks gaat gebruiken.
5. Zet de oven op 180 graden aan. Laat het bladerdeeg half ontdooien en snijd dan 6 langwerpige stukjes uit ieder plakje bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de het bladerdeeg en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
De bakplaat was heet, vandaar dat er al wat boter smolt.
6. Bak het bladerdeeg eerst 8 minuten en haal het uit de oven. Druk dan met een schone theedoek het bladerdeeg plat en bak daarna nog eens ene paar minuten goudbruin af in de oven. Laat ze dan buiten de oven afkoelen.
7. Maak ondertussen van 50 gram poedersuiker, een tl water en wat rode en gele kleurstof een oranje glazuur. Meng totdat je een dieporanje kleur krijgt.
8. Klopt dan de slagroom op in een kom en voeg toe aan de afgekoelde banketbakkersroom. Als de dit mengt kijk je Zwitserse room. Doe dit in een spuitzak en leg alvast klaar.
9. Bedek de heft van de stukjes bladerdeeg met het glazuur en op de andere helft spuit je de Zwitserse room. Zet het dakje met glazuur op die met het room. En klaar!
Zie je de zwarte vanille puntjes?
Je kunt ze nog 1/2 dagen bewaren in de koelkast. Slimmer is nog om de losse onderdelen te bewaren. Je zet ze dan in 5 minuten in elkaar en kunt het meer dan tot 3 dagen bewaren.

Toch meer zin in een hartige snack? Dan zijn deze oranje geitenkaassticks ook ontzettend lekker, en nog veel snelle klaar.

