Oesterzwammen kweken met growkit van Fryslan Fungies!
In deze blog ga ik je alles uitleggen over het kweken van eigen oesterzwammen bij jou thuis met de growkit van Fryslan Fungies! Daarnaast ga ik de volgende vragen voor je beantwoorden: Hoe start je een growkit op? Hoe verzorg je de growkit? Wanneer kun je oesterzwammen verwachten? Wat kun je maken met de oesterzwammen? Waar koop je zo’n growkit? Wat is mijn ervaring met het kweken van oesterzwammen met een growkit?
Ik hoop dat je op deze manier begrijpt hoe het kweken van je eigen oesterzwammen werkt en dat je misschien ook wel zin krijgt om er mee aan de slag te gaan. Naast liefde en koffiedik is ook geduld nodig in het opkweken van de oesterzwammen. Wordt jij ook aanrechtagrariër?
Het kweken van oesterzwammen is leuk om met kinderen te doen. Je ziet ze elke keer weer groeien. Daarnaast heb je direct een goede bestemming voor al het koffiedik dat je overhoudt. Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel koffie er uiteindelijk in je bakje koffie komt? 0,2 procent! Je houdt dus heel veel over en laat dat nou precies enorm voedzame aarde zijn voor de oesterzwam. Duurzaam maar ook educatief dus!
Hoe start je een growkit op?
Het opstarten begint met het schoonmaken van de emmer. Doe dit met kokend water, zodat eventuele andere schimmels die van de oesterzwam niet kunnen tegenwerken of overwoekeren.
Vervolgens ga je het broed (de inhoud van het zak) mengen met 100 gram dagverse koffiedik/koffiegruis. Dat wat achterblijft in de koffiefilter na het zetten van een grote bak koffie. Ook kun je de koffiedik van andere soorten koffie gebruiken.
Als je het broed hebt gemengd met koffiedik, doe je de deksel op de growkit. Dus heeft het een fijn plekje nodig. Dat mag eigenlijk overal zijn, als het maar niet te ver onder het vriespunt komt. En op een gegeven moment moet de oesterzwam ook licht zien om te gaan groeien.
Hoe verzorg je de growkit?
Zodra de growkit opgestart is en een fijne plek heeft, gaat het na een paar dagen of een week de schimmel een deken vormen over de zwarte koffiedik. Dit is het moment dat de schimmel nieuwe voeding mag krijgen. Je strooit een laagje dagverse koffiedik over de schimmel en doet de deksel er weer op. Dit proces herhaalt zich iedere keer als er weer een witte deken vormt in de growkit. Op een gegeven moment is de growkit vol en gaat de schimmel een uitweg vinden. Zo door het tape en de gaatjes komen dan de oesterzwammen te voorschijn!
Wanneer kun je de oesterzwammen verwachten?
Het duurt ongeveer 4 à 5 weken voordat je growkit een eerste portie oesterzwammen gaat geven. Dit kan ook eerder of later, ivm de omstandigheden van de zwam. Temperatuur, licht, maar ook de kwaliteit van koffiedik. Gebruik altijd dagverse koffiedik!
Je kan na je eerste oogst nieuwe voeding geven, dan geeft de growkit vaak nog een portie.
Daarna kun je de growkit opnieuw opstarten door 20 procent in de growkit te laten en 80 eruit te halen (dit kun je als compost in je tuin gebruiken). Deze 20 procent ga je weer opnieuw voeden en ontstaat er weer een nieuwe cyclus.
Wat kun je allemaal voor lekkers maken met de oesterzwammen?
Nu kom ik natuurlijk op mijn favoriete onderdeel.. De gerechten! Ik heb zelf oesterzwoarma gemaakt. Dit gaat echt supergoed in de oven. Je kruid de gescheurd estukjes oesterzwam met olijfolie en shoarmakruiden. In de oven grill je de stukjes shoarma tot krokante stukjes. De textuur vond ik erg fijn.
Daarnaast heb je een feestelijk voorgerecht gemaakt met paddestoelen ravioli met roomsaus met oesterzwam en truffeltapenade. Een fijn gerecht als je van de smaken van paddestoelen houdt. En ook nog eens erg makkelijk. Ook is risotto erg lekker met oesterzwammen.
Daarnaast heeft Fryslan fungies dit recept met zwamburger en broodje pulled zwam.
Wat koop je zo’n growkit?
Je kunt in de webshop van fryslan fungies de growkit kopen, maar ook in verschillende verkooppunten kun je terecht voor een growkit. Dit zijn stuk voor stuk leuke winkels waarin duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
Het is ook een heel leuk cadeau voor de feestdagen voor iemand die van tuinieren hoeft of in de zomer een moestuin heeft. Iemand met groene vingers en die oesterzwammen lust zal het vast een leuke bezigheid vinden!
Wat zijn mijn ervaringen met het kweken van oesterzwammen?
Ik vond het fantastisch om te zien hoe de oesterzwammen groeiden. Elke dag keek ik weer met smart hoe de de zwammen nu weer waren gegroeid. Ik ben er achter gekomen dat het gebruik van verse koffiedik erg belangrijk is. Ik merkte dat de growkit beter groeide wanneer ik verse koffiedik gebruikte.
growkit van Fryslan Fungies
Daarnaast vond ik het fijn dat het onderhouden van de growkit weinig tijd kost. Jij leidt je (drukke) leven en ondertussen groeit de growkit met wat koffie rustig door. 1 keer per 3 dagen even checken hoe de growkit ervoor staat en je voedt de zwam waar nodig.
Ik denk dat het ontzettend leuk voor is kinderen, om dit proces mee te maken. Dus als juf, meester of vader/moeder is het ook een leuk middel om kinderen inzicht te geven in het verzorgen en groeien van een levend organisme: de paddestoel.
Mijn ervaring was dus ontzettend positief! Ik ga dus mooi door met heb opnieuw kweken van mijn growkit en zal nog vele lekkere gerechten gaan ontwikkelen..
Hopelijk heb je wat gehad aan de info! Voor vragen mag je mij via coriens.iten op instagram een DM sturen of een mail naar coriensiten@outlook.com. Ook kun je altijd contact opnemen met de mannen van Fryslan Fungies. Want zij zijn tenslotte de experts!
Tot slot ga ik je nog wat mooie plaatjes laten zien van de gegroeide oesterzwammen.