nasi zonder pakjes
Diner met vlees

Nasi zonder pakjes

Nooit hield ik echt van nasi en bami, ik vond het maar saai en simpel. Maar sinds zo’n 5 jaar kook ik zelf en vind ik het best lekker, makkelijk en snel. Ik maak de nasi zonder pakjes en zakjes en dat wordt wel zo lekker. Mijn kruiden haal ik altijd van de markt in Leeuwarden. Een biologische kraam waar ze hele lekkere zoutloze kruiden en kruidenmengsels verkopen. Misschien heb jij ook wel zo’n kraam in de buurt? Of woon je in de buurt van Leeuwarden. Echt een aanrader want zo kun je heel gedoseerd zout toevoegen.

Heb je wel eens gezien hoeveel zout er in de meeste kruidenmengsel zit? Het eerste ingrediënt in de ingrediëntenlijst is het meest aanwezig in het product. Als de ingrediëntenlijst dus begint met ‘zout’ of als snel daarna, weet je dat je meet zout dan kruiden/specerijen eet. Zonde, want met die kruiden geef je juist het meeste smaak aan het gerecht en dat zout mag wel wat minder… (gezondheid, maar ook smaak)

Zie bijvoorbeeld hieronder de ingrediënten van de viskruiden van een bekend kruidenmerk. Zegt genoeg toch?

Mooi, mijn punt is wel duidelijk toch? Kijk goed wat je koopt, maar een kruidenmengsel is niks mis mee. Zij maken een lekkere combi en het is gemakkelijk in de keuken om bijvoorbeeld deze snelle nasi in elkaar te flansen. Een half uurtje tijd en dan heb je een voedzaam en lekker maaltje. De pindasaus kun je ook zelf maken, dat is gemakkelijker dan je denkt.

Ingrediënten Nasi zonder pakjes voor 2-3 personen:

200 gram zilvervliesrijst
1 prei
1 teentje knoflook
3 paprika’s
1 ui
200 gram worteltjes
300 gram kippendijfilet (vega = vega kipstukjes)
1 el shoarmakruiden
2 tl sambal
zout
1x recept pindasaus
3 el nasikruiden (of 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl laos, 1 tl gemalen korianderzaad, 1 tl kurkuma)

Snijd de kippendijfilet in reepjes en marineer in een el zonnebloemolie, de shoarmakruiden en een beetje rode peper (zonder zaadlijst) en een snufje zout. Bak de kip gaar en haal dan weer uit de pan. Kook de rijst gaar en laat het na het koken 10 minuten stomen met de deksel op de pan. Zo wordt de rijst mooi droog.


Snijd de prei in halve ringen, de paprika in blokjes, De wortel in kleine blokjes en de ui en knoflook fijn. Doe wat olie in de pan en bak de knoflook en ui aan. Voeg het kruidenmensel toe en bak even aan. Doe hier de groentes bij en roerbak 5-10 minuten tot ze gaar zijn. Voeg dan de rijst en kip toe en bak even mee. Lekker met pindasaus, ketjap, kroepoek en gebakken uitjes. Eet smakelijk!

Nasi zonder pakjes

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *