Mhancha
Zoet

M’hanncha

Ken je deze lekkere krokante amandelentaart? Ik kende het tot voor kort nog niet. Eigenlijk staat de naam M’hanncha voor de slang. Deze Marokkaanse delicatesse heeft namelijk de vorm van een slapende slang. Maar stiekem kun je de vergelijking maken met een amandelspijsstaaf en baklava. En hij Lijkt qua uiterlijk om de Borëk met spinazie en feta, maar dus compleet anders van smaak!

Toen ik laatst naar Jamie Oliver op TV zat te kijken, zag ik hem dit heerlijke zoete gerecht maken. Hij worstelde wat met de grote filodeegbladen, maar maakte er op zijn ‘Jamie’s’ weer een plaatje van. Ik ben echt een groot fan van hem en vind het zalig om te kijken naar zijn snelle, kleurrijke gerechten. Iedereen kan zijn recepten maken en hij maakt er altijd zo’n lekker smakelijk geheel van, waar je zsm je tanden in wil zetten.

Nu leek het mij dus leuk om mijn eigen versie van deze zoete delicatesse te maken. Ik ben namelijk gek op amandelspijs én ik ben bijna jarig. Dus genoeg reden om dit lekkere gerechtje eens te maken. Mijn collega’s vonden het allemaal heerlijk, hij was nog warm toen ik hem serveerde. (je moet wel echt gek op amandelspijs zijn) En lékker dat dat was… Het is helemaal niet moeilijk om te maken. Ik maakte de amandelvulling al een dag van te voren. Dan hoeft je dit alleen nog maar in de lange filodeegbladen te rollen en af te bakken. Wat betreft de knapperige buitenlaag, die maakte ik van baklavadeeg, die je bij de Turkse supermarkt koopt. (voor mensen uit de buurt: uit Sint Jakobiparochie)

Nog even over mijn verjaardag: dat is dinsdag en dat ga ik met jullie vieren. Ik heb dan namelijk een leuke winactie voor jullie! Dus houdt mijn insta in de gaten.

Ingredienten grote M’hanncha:

400 gram amandelmeel (Molensteen_nl)
200 gram suiker
1 sinaasappel
40 gram roomboter
3 x eigeel
250 gram Filodeeg of baklavadeeg
150 gram Pistache nootjes/ amandels
4 el zonnebloemolie
2 Honing
Poedersuiker voor de garnering
2 el oranjebloesemwater (als je hier niet aan kan komen, zonder kan ook)

Zo maak je het:

Zet de oven op 200 graden. Meng in een kom de amandelmeel met de suiker, de gesmolten roomboter, 2x eigeel en de oranjebloesemwater. Dit wordt een samenhangend mengsel. Rasp de sinaasappel en voeg 3/4 van de sinaasappelschil en het sap van één sinaasappel toe aan de amandelvulling.

Leg ongeveer 6 grote vellen baklava in de lengte neer. Laat ze een stukje overlappen met elkaar. Er ontstaat zo een hele lange ’trein’ aan baklava vellen. Kwast de vellen deeg in met zonnebloemolie. Leg de amandelvulling als een lange slurf op de baklava vellen en strooi hier overheen 2/3 van de nootjes. Rol nu de vellen tot een lange surf op en rol dit op in een rond ingevet bakblik. Kwast nu de bovenkant in met één eigeel voor een mooie goudbruine kleur.

Bak dit 15 minuten af in de oven. Laat 10 minuten afkoelen voor het serveren. Schenk de honing over de M’hanncha en strooi de pistachenootjes, wat sinaasappelrasp en poedersuiker over de taart, lekker in puntjes snijden! Lekker met thee!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *