Loaded sweet potato fries
Weekend! Althans voor mij. En dan eten wij op donderdag- of vrijdagavond vaak Mexicaans of iets anders lekkers uit de oven. Deze keer was het deze looded zoete aardappel frietjes. Loaded vind ik mooier klinken dan ‘geladen’ en verder maak ik het dan allemaal maar Engels, haha. Want geladen’ frietjes vind ik zo raar klinkt.
Wat is er zo lekker aan? De zoete aardappel maak je lekker pittig en zoutig, smaken met de lekkere dips van avocado en zure room. Deels best heel verantwoord als je de frietjes met een beetje olie in de oven bakt. Sour Cream is trouwens een magere variant van créme fraiche. Een groot verschil in kilocalorieën, maar creme fraiche schift niet in warme bereidingen, dat doet Sour cream wel. Dus in dit geval kun je prima sour cream gebruiken.
Wil je weten hoe je dit maakt? Het is heel simpel. Vooral de oven doet het werk.
Ingrediënten voor loaded sweet potato fries:
400 gram zoete aardappelfrietjes
50 gram cheddar
1/2 tl gerookte paprika poeder
1 tl gemalen komijn
2 tl knoflookpoeder
1 avocado
100 ml sour cream
50 ml zoete chilisaus
Neutrale olijfolie (of zonnebloemolie)
peper en zout
+ tomaatjes en/of mais
Zo maak je het:
- Zet de oven op 200 graden. Meng de zoete aardappelfrietjes, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl gemalen komijnpoeder, gerookte paprikapoeder, 1/2 tl zout en 2 el neutrale olijfolie.
2. Leg de frietjes op een ovenplaat en verdeel zo veel mogelijk over de plaat. Bak in 25 tot 30 minuten goudbruin.
3. Ondertussen prak je de avocado en meng je met peper, zout, een lepel zure room en een tl knoflookpoeder.
4. Als de frietjes na ongeveer 25 minuten krokant zijn leg je ze op een bult op de bakplaat. Rasp de cheddar erover heen en doe de mais/tomaatjes eroverheen.
5. Bak de loaded fries nog eens in 5-10 minuten in de oven , zodat de kaas gesmolten is. Haal de ovenschaal uit de oven en ‘overlaad’ met de guagemole, zure room en serveer met de zoete chilisaus.
Lekker ite!
Tip: lekker bij de borrel!
Wil je er een complete Mexicaanse avond van maken? Dan kun je deze flammkuchen ook erbij serveren. En deze tortillataart zou ook niet misstaan..
2 reacties
Ilona
Dit lijkt me echt super lekker! Een soort van iets meer verantwoorde nachos.
Corien
Dat is het zeker. Al het lekkers op een bord!