Lente plaattaart met munt-crème fraîche
Flammkuchen of plaattaarten eten we graag hier in dit huis. En het leuke is dat je echt van alles op zo’n plaattaart kunt doen. In het herfst bijvoorbeeld vijgen, lekker met appel, Tex-mex, in de zomer lekkere tomaatjes en zelf vind ik deze met zalm ook erg lekker. Deze Lente plaattaart met munt-crème fraîche past helemaal bij deze tijd in het jaar. Frisse smaken en licht verteerbaar, precies zoals je wenst op een lentedag.
Het deeg gebruik ik van tante Fanny, lekker dun en makkelijk, want: kant-en-klaar. Dit merk sponsort mij trouwens niet, al zou dat wel leuk zijn voor de toekomst. 😉 Ik heb namelijk al heel veel lekkere recepten hiermee gemaakt.
Asperges horen echt bij de lente. Traditioneel met een botersausje zijn ze lekker, maar een soepje van asperges, met een basilicumsausje of in een hartige taart zijn ze lekker. Op de pizza heb ik ze ook wel eens gedaan met blauwe kaas. Een top combi! Op deze plaattaart komen de asperges goed tot hun recht met de parmaham voor het nodige zoutje.
Het recept zal ik nu snel met jullie delen!
Ingrediënten Lente plaattaart met munt-crème fraîche (2-3 personen):
1x tante fanny flammkuchendeeg
1 blikje tomatenpuree
300 gram groene asperges
1 courgette
8 plakken parmaham
1 bol buffelmozzarela
1 tl Italiaanse kruiden
100 ml creme fraiche
10 gram verse munt
10 gram basilicum
1 citroen
Peper & zout
Zo maak je het:
- Zet de oven op 200 graden
- Was de asperges en snijd de houtige onderkant eraf
- Kook de asperges in 4 minuten net niet gaar. Snijd de dan doormiddel
- Meng de tomatenpuree met de Italiaanse kruiden, peper & zout en een el water. Smeer de saus uit over het flammkuchendeeg.
- Was de courgette en schaaf met een kaasschaaf lange repen, drapeer die op de flammkuchen.
- Doe dan ook de asperges op de plaattaart en bak de plaattaart in 15 minuten goudbruin en gaar.
- Ondertussen maak je een fris sausje door de crème fraîche met ±8 blaadjes munt, handje basilicum, en een el citroensap en wat citroenschil in een maatbeker te doen. Met een staafmixer maak je er een mooie, gladde saus van.
- Snijd de mozzarella in plakjes en maak de afgebakken flammkuchen af met de plakjes mozzarella en plakken parmaham. Strooi wat basilicum erover heen snijd in porties. Eet smakelijk!