Lamsköfte met tzatziki
Het mooie weer houdt nog éven aan, dus bbq’en kan nog even! Al kun je dit gerecht ook prima in een koekenpan klaarmaken, hoor. Zomers is het in ieder geval wel. Ik kan mij best voorstellen dat je bij het eten van deze Lamsköfte met tzatziki weer even terug bent op je vakantiebestemming. En dat is ook helemaal de bedoeling van dit gerecht!
Mij doet dit gerecht denken aan vakanties in Griekenland. Bijvoorbeeld op het eiland Karpathos. Waar ik iedere avond mij vol at aan mega lekker gegrild lamsvlees met een grote schaal tzatziki erbij. Die schaal tzatziki kwam eigenlijk altijd op en deelde ik niet. megalekker! De weegschaal thuis was minder positief… hihi. Dit gerechtje is heel gemakkelijk te maken en kun je ook met rundergehakt maken, als je dat lekkerder vindt. De tzatziki is een dikke aanrader. Ik gebruik Skyr, want daar ben ik fan van!
De prachtige rode paprikapoeder die ik in dit gerecht heb gebruikt, heb ik van Vera gekregen. Vera nam ze namelijk voor me mee vanuit Marokko. Dat zijn toch wel de leukste souvenirs als je het mij vraagt.
Ingrediënten voor 4 lamsköfte:
250 gram lamsgehakt (of rundergehakt)
1 ei
1 teen knoflook, geperst
Ongeveer 3 el paneermeel
2 tl gemalen komijn
2 tl baharat
1/2 tl kaneel
1 tl paprikapoeder
1/2 tl Cayennepeper
Halve tl zout
Extra: houten spiesen
Ingrediënten voor een schaal tzatziki:
300 gram skyr
2 teentje knoflook
Zwarte peper
Snufje zout
Halve komkommer
1 tl Gedroogde munt
1 tl Gedroogde dille
Een scheutje olijfolie
Extra: een grove rasp of mandoline
Zo maak je het:
Leg de spiesjes in water te weken. Begin dan met het maken van de tzatziki. Halveer de komkommer en haal met een lepeltje het natte gedeelte eruit (zaadlijst). Rasp de komkommer met een grove rasp. Doe de geraspte komkommer in een vergiet met een beetje zout en laat 10 minuten uitlekken. Knijp de komkommer nog eens goed uit en voeg dan de skyrr toe. Vervolgens maak je het op smaak met de knoflook uitgeperst, peper, zout, munt en dille. Zet in de koelkast en dien op tijdens het eten, met een scheut olijfolie erover heen.
Meng het gehakt met het ei en de paneermeel. Voeg paneermeel toe totdat het gehakt niet heel nat meer is. Voeg dan de kruiden en knoflook toe en kijk of het gehakt een geheel blijft. Probeer zo weinig mogelijk paneermeel toe te voegen, maar het moet niet te nat zijn om aan een stokje te rijgen. Pak één vierde van het gehakt en steek een spies erdoorheen. Kneed nu met je hand het gehakt om de spies, zodat het overal ongeveer even dik is.
Het wordt zo een langwerpige köfte. Grill zonder olie op een BBQ of (grill)-pan aan alle vier zijdes bruin. Check of ze gaar zijn. Lekker met tzatziki en broodjes of deze volkoren couscous. Eet smakelijk!