Kruidnoten broodjes
Zoet

Kruidnotenbroodjes met speculoos en karamelsaus

Sinterklaas is weer in het land! Zo leuk! Het doet met altijd terugdenken aan de tijd dat ik nog geloofde of nog wilde geloven. Om 18:00 uur voor het Sinterklaasjournaal, benieuwd hoe Sinterklaas deze keer weer pech zal hebben, wel of niet aan zal komen en of de pakjes ook meegkomen zijn. Elk jaar maak ik dan ook in deze tijd een recept met kruidnoten, zoals deze pepernotenmuffins, deze cheesecake met kruidnoten en deze arretjescake met kruidnoten maakt ik al eerder dit jaar. Deze keer lreeg ik het idee om mijn hartige pestobroodjes om te bouwen tot een zoete Sinterklaasvariant: Kruidnotenbroodjes met speculoos en karamelsaus,

Dit is echt zo’n recept dat je in 10 minuten in elkaar draait en dan nog 10 a 25 minuten in de oven afbakt. Perfect toch?

Vind je mijn uitleg zo nog wat lastig? Dan zal dit filmpje op mijn instagram je vast helpen.

Ingrediënten voor een schaal kruidnotenbroodjes met speculoos en karamelsaus:

1x pizzadeeg (deze)
150 gram kruidnoten
250 gram speculoos(lotus biscoff speculoos pasta)
Halve theelepel kaneel

Voor de karamel (als je het zelf maakt en niet koopt):
175 gram suiker
50 ml slagroom
40 ml water

Zo maak je het:

  1. Leg het deeg op een plank of aanrecht en besmeer met de speculoos het gehele deeg.

2. Doe de kruidnoten in een stevige zak & sluit de zak. Sla met een fles of deegroller de kruidnoten deels in stukken en strooi dit gelijkmatig over de speculoos.

3. Rol het deeg op van onder naar boven, totdat je een lange rol krijgt.

4. Snijd stukjes van ongeveer 5 á 6 cm en leg deze stukjes( of eigenlijk rondjes) in een ovenvaste schaal naast elkaar, met de spiraaltekening naar boven.   

5. Doe de broodjes in het midden van de oven op 200 graden goudbruin en gaar. Dit duurt ongeveer 20 tot 25 minuten. Maar elke oven is net anders. Dus check even of de broodjes vanbinnen ook gaar zijn door 1 er even uit te halen en open te breken.

Optioneel, als je de karamel zelf maakt:

7. Ondertussen kun je karamel maken door de suiker in een steelpan te doen. Voeg het water toe en verwarm. Als het kookt mag je niet meer roeren en laat je het rustig bruiner worden. 

8. Met een kwastje met water kun je de kristalvorming aan de zijkanten van het pannetjes schoonvegen.

9. Als de karamel geel-bruin is, voeg dan de slagroom toe. Pas op, dit kan heel erg bruisen. Doe dus voorzichtig!   

10. Meng de karamel met de slagroom en serveer met vanille of kaneelijs bij de kruidnotenbroodjes. Serveer de broodjes het liefst warm lauwwarm en dan met vanille- of kaneelijs (dessert). Of gewoon als broodje bij het ontbijt of lunch en zelfs bij de koffie en thee met een handje kruidnoten. Eet smakelijk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *