Kruidige pompoencake met noten
Pompoencake is al een tijdje een bekende foodtrend in de herfst, toch sprak het mij nooit aan en wilde ik het niet perse maken. Totdat ik las dat het veel weg heeft van een carrotcake en dat het dus echt een lekkere zoete, kruidige traktatie is. Ik had nog gekookte pompoenblokjes met schil, die heb gepureerd en zo was daar de basis voor deze heerlijke, kruidige pompoencake met noten en een roomkaas frosting. Mmm!
Deze cake is niet zo calorie-rijk, omdat ik geen boter heb gebruikt en maar minimaal suiker heb toegevoegd. De topping is echt wel echt een feestje en past perfect bij zoete, kruidige cake. De cake kun je vergelijken met een ouderwetse kruidkoek met de smaken van kaneel, speciaal- en koekkruiden. Deze cake kun je heel goed als tussendoortje eten. Maar met de lekkere zoete roomkaasfrosting en gesuikerde noten erop maak je er een echt gebakje van (en is het gewoon niet zo verantwoord meer, maar who cares!)
Ik heb eerder ‘gezonde’ taarten gemaakt en die vielen vaak qua smaak tegen. De zoetheid moet in balans zijn met het zuur. En als zo’n frosting te zuur proeft, is je ‘gezonde’ baksel helemaal niks aan! Dus goed proeven en suiker toevoegen als het nog niet lekker licht zoet is. De noten zijn echt mega lekker en kun je zo ook als snack eten. Ze maken het taartje helemaal af.
Check jij het recept en maak deze verrukkelijke taart ook eens? Laat je het me weten wat je ervan vond?
Ingrediënten voor kruidige pompoencake met noten:
300 gram pompoen puree (de pompoen is net gaar gekookt, goed afgegoten, gepureerd en dan afgekoeld)
150 gram volkoren speltbloem
12 gram bakpoeder (zakje)
2 eieren
1 el kaneel
2 el bruine basterdsuiker
2 tl koek en speculaaskruiden
Snufje zout
Frosting:
150 gram roomkaas
3 el poedersuiker (of een paar druppen zoetstof)
50 gram suiker
100 gram gemengde noten
Zo maak je het:
- Zet de oven alvast aan op 180 graden.
- Was de pompoen en snijd in stukjes met schil er nog aan.
- Kook in wat water de pompoen net gaar en giet dan af. Laat even uitstomen.
- Met een staafmixer maal je de pompoen tot puree.
- Doe de puree in een mengkom, voeg de eieren, meel, bakpoeder, zout, suiker en specerijen toe. Meng met een lepel en later een garde goed door. Voorkom klontjes!
- Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en bak in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
- Maak ondertussen van 150 gram roomkaas en 3 el poedersuiker een frosting. Je mengt de ingrediënten met een lepel door elkaar heen. Proef even of het zoet genoeg is, anders voeg je nog wat poedersuiker toe.
- Bak in een koekenpan de gemengde noten kort aan, voeg 50 gram suiker en 4 el water toe, roer de noten door. Laat het suiker en water rustig inkoken totdat de noten een laagje hebben gekregen en de pan droog is. Leg de noten op een bord en laat afkoelen.
- Laat ook de cake afkoelen en smeer dan de frosting op de cake. Hak de noten in stukken als ze aan elkaar geplakt zijn en leg ze nonchalant op de roomkaastopping.
Lekker ite!
Wil je ook eens worteltaart maken? Dit recept is ook gezond en toch een lekkere traktatie. Al vind ik persoonlijk deze pompoencake nog veel lekkerder!
Heb je pompoen over? Dan kun je dit quiche recept, of dit ovenrecept maken. Beide echt ontzettend lekker!