Krokante eendenborst met sinaasappel-portsaus
Dit gerechtje maakte ik vorig jaar herfst voor het eerst, maar toen had ik nog geen kookblog. Een collega van me vertelde me toen precies hoe je eend zo lekker krokant en rosé krijgt. De sinaasappel-portsaus is lekker fris en zoet en past perfect bij de smaak van eend. Met kerst is dit een geweldig hoofdgerecht, lekker traditioneel met geroosterde aardappeltjes en een groentegerecht.
Dit is zo’n lekker gerecht om te eten met kerst en je gasten zullen het vast ook fantastisch vinden. Ik raad altijd aan om dit hoofdgerecht voor kerst eens voor te koken, zodat je op de avond zelf precies weet hoe jij deze eend perfect maakt. Het is namelijk niet moeilijk, maar je moet maar net even weten hoe het moet. De saus kun je ook heel gemakkelijk eerder klaar maken. Dan weet je zeker dat die is gelukt. Dan hoef je alleen nog de eend lekker krokant en rosé te bakken.
Extra tip: de lidl heeft vrije uitloop eendenborst. Wel zo eend-vriendelijk.
Dus, waar wacht je nog op? Maken: deze krokante eendenborst met sinaasappel-port saus!
Dit heb je nodig voor krokante eendenborst voor 4 personen:
2 eendenborsten
Peper en zout
Voor de sinaasappel-portsaus:
100 ml verse sinaasappelsap
150 ml port
250 ml wildfond (380 ml)
1 teen knoflook
1 tl Suiker
1 tl maizena
1 tl gedroogde tijm
Zout en peper
Zo maak je het:
Laat je de eend een uur op kamertemperatuur komen.
Begin dan met het maken van de saus door 150 ml port, 100 ml sinaasappelsap, 1 pot wildfond, een snuf zout, 1 tl suiker, een flinke draai zwarte peper, 1 tl tijm, en een geperste teen knoflook in een steelpan te doen. Laat dit tot ongeveer 1/3 inkoken. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten op een middelhoog vuur. Als je de saus wat dikker wilt maken voeg je een tl maizena, gemengd met water, aan de kokende saus toe. Goed roeren en dan proeven. Is de saus nu redelijk zoet, een beetje zout, heeft het een zuurtje en genoeg ‘pit’? Proef je nog sinasappel smaak? Voeg naar smaak eventueel meer zout, suiker, peper of sinaasappelsap toe.
Kerf met een scherp mes een ruitje in het witte vet van de eendenborst. Zoals hieronder gedaan. Kerf dus het vet in, maar snijd niet in het rode vlees.
Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de eendenborsten in de pan zonder olie, op zijn vette kant. Bak de eend zo voor 12 minuten op middelhoog vuur. Check na 10 minuten of de onderkant niet zwart wordt, anders draai je hem eerder om. De vetkant is nu krokant geworden. Bak nu op de rode vleeskant van de eendenborst 3 minuten op midden tot hoog vuur. Haal dan de eendenborst uit de pan en laat 10 minuten rusten, ingepakt in aluminiumfolie. Voeg het bakvocht van de eend toe aan de sinaasappel-port saus. Snijd dan na het rusten de eend met een scherp mes in plakjes. Serveer met de warme sinaasappel-portsaus.
Smullen maar!
3 reacties
Klaske Wagenaar
Corien wat een goed en duidelijk recept de eendenborst. We hebben gesmuld, ik had het wel vaker gegeten in Frankrijk maar deze deed er niet voor onder. Dankjewel het was genieten.
Corien
Hallo Klaske, Wat leuk om te horen. Dat is een mooi compliment. Dat heeft Klaske dan ook goed bereid!
Frida Hojrup
Hoofdgerecht kerst: eendenborst met sinaasappel portsaus en geroosterde champignons – The answer is food