Kniepertjes met baileysroom en limoncelloroom
Zoet

Kniepertjes met baileysroom en limoncelloroom

Mijn oudtante maakte vroeger veel kniepertjes en kwam ze dan brengen naar haar zus in Friesland. Deze zus was toevallig mijn oma en dus genoten wij mee van de lekkere nieuwjaarsrolletjes. Nu, heel wat jaren geleden maakten mijn moeder en ik de kniepertjes en denken dan even terug aan die mooie traditie van mijn oma en haar zus. Wij maakten ze rond en vulden ze met verschillende romen. Al is slagroom ook gewoon heel lekker. Kniepertjes met baileysroom en limoncelloroom is een echt nieuwjaars hapje met wat alcohol voor het feestelijke effect.

De kniepertjes hebben ook een mooie symboliek. Plat staan ze voor het oude jaar en opgerold voor het nieuwjaar. Een platte is al uitgerond, het jaar is voorbij. En die rolletjes staan dus voor het nieuwe jaar dat nog helemaal geleefd gaat worden. Dat wij veel van die rolletjes maakten, betekent dus ook dat wij wel zin hebben in een nieuw jaar. 2021, komt u maar!

We hopen natuurlijk op een jaar met meer vrijheden, maar laten we ook niet vergeten hoe fijn het thuis is en om soms het gas even los te laten. Corona heeft mij lekker de tijd gegeven om te ontspannen en verder uit te zoeken wat ik wil op het gebied van mijn kookblog, mijn hobby koken en fotograferen. En ik dit jaar hoop ik dit verder uit te rollen ;).

De jonge jenever in dit recept zorgt ervoor dat de kniepertjes krokant blijven. Bewaar ze nog een paar dagen in een goed afgesloten koektrommel.

Kniepertjes
De platte en ronde, zonder room: ook heerlijk!

De ingrediënten Kniepertjes met baileysroom en limoncelloroom (á 50 tot 70 stuks):

500 gram bloem (gezeefd!)
500 gram suiker
2 eieren
400 ml water (ongeveer)
1 tl kaneel
2 zakjes vanillesuiker
1 tl amandelextract
250 gram roomboter
1 shotglaasje jonge jenever

Baileysroom (optioneel):

300 ml slagroom
30 gram suiker
1 tl cacao
1 tl instant koffie
een scheut Baileys

Limoncelloroom (optioneel):

300 ml Slagroom
40 gram suiker
een scheut limoncello
2 el citroensap
schil van een citroen

Extra: kniepertjes ijzer.

Zo maak je het:

  1. Smelt de boter en laat dan wat afkoelen.
  2. Meng de gezeefde bloem, suiker en kaneel met elkaar. Meng dit met de eieren en voeg hier ook de boter en jenever aan toe. Meng met een keukenmixer alles totdat er geen klontjes meer zijn.
  3. Voeg het water toe, totdat je beslag precies zoals pannenkoekbeslag is.
  4. Laat het beslag even staan en vet dan het kniepertjesijzer in met boter of olie.
  5. Schep ongeveer 1 á 2 el beslag in het midden van de kniepertjestang.
  6. Wacht tot het lampje brandt en later weer uitgaat. Check op de kleur en haal het kniepertje met een platte opscheplepel van de tang. Leg op koud en plat oppervlak om af te koelen, zoals een roestvrijstalen keukenblad.
  7. Als je ronde kniepertje wilt maken: Leg dan het kniepertje op het werkblad en rol om een pollepel heen. Rol mooi strak en vlug om de lepel heen, zodat je je handen niet brandt.
  8. Voor de limoncelloroom klop je de slagroom met de suiker op. Voeg dan de citroensap en schil en de limoncello naar smaak toe. Proef even of het zo lekker is.
  9. Voor de baileysroom klop je de slagroom met suiker op en voeg dan de andere ingrediënten ook toe. Proef en voeg eventueel meer Baileys toe.
  10. Doe de beide romen afzonderlijk in een spuitzak en spuit in de buisjes. Direct opeten, anders worden ze slap!

Happy new year!

Samen mei mem kniepertjes bakke!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *