Kip saltimbocca
Met kerst mag het wel wat speciaal, maar je hebt met kerst soms ook veel mensen met verschillende smaken aan tafel zitten. In dat geval is kip eigenlijk heel snel goed voor iedereen. Dit recept van kip saltimbocca is echt heel lekker en relatief gezond. Saltimbocca is een Italiaans gerecht dat je officieel met kalfsvlees maakt, met daarin blaadjes salie en omwikkeld met parmaham. Kalfsvlees is niet zo gemakkelijk te verkrijgen en kip is ook heel erg lekker. Echt een aanrader!
Ik at dit gerecht, met kalfsvlees, voor het eerst op vakantie in Italië, aan het Lago di Maggiore. Ik had de hele vakantie als doel om een aantal gerechten te proeven, gemaakt door een echte Italiaanse kok en op een Italiaanse plek. Bijvoorbeeld gnocchi, maar dus ook deze Saltimbocca. Uiteindelijk vond ik een goed tentje en heb ik mijn smaakpapillen laten verwennen door die heerlijk malse, fris en zilte stukje kalfsvlees.
De kip kun je ook eerst zelf bakken in de pan en dan in de oven gaar laten worden. Dan heb je het op de avond zelf allemaal in de hand en kun je wat meer tijd met je gasten doorbrengen.
In dit recept reken ik een kipfilet per persoon, maar een halve kipfilet vult ook al genoeg als je ook een voor- bij- en nagerecht serveert. Dus kijk maar of je voor een flinke portie gaat of een wat fijner hoofdgerecht.
De parmaham brengt de kip lekker op smaak en de smaak van salie is bijzonder en past er geweldig bij. De salie doe je in de kipfilet, maar ook bak je een paar andere blaadje krokant in olie voor een lekkere crunch. De kip wordt gestoofd in witte wijn en boter, fris en rijk aan smaak. Een echte allemans vriend, dit hoofdgerecht. Probeer jij het ook eens? Ook leuk voor zomaar een avondje goed eten. Hier het recept!
De ingrediënten voor kip saltimbocca voor 4 personen:
4 kipfilets
20 blaadjes salie
8 plakken parmaham
20 gram roomboter
1 glas droge witte wijn
(of 2 el citroensap en 50 ml water)
Zwarte peper
Zo maak je het:
Stap 1: Snijd de kipfilet in en leg drie blaadjes in het midden van de kipfilet. Klap de kipfilet dicht en breng op smaak met peper. Leg dan twee plakken parmaham om de filet heen. Leg dit even afgedekt in de koelkast.
Stap 2: Bak in wat olie in een hete koekenpan de kipfilet aan. Eerst op wat hoger vuur, zodat de parmaham bruin kleurt.
Bak in de olie de resterende blaadje salie 2 minuten mee. Bak ze krokant, maar niet bruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Stap 3 in de oven: Je kunt er nu voor kiezen om de (eventueel afgekoelde) kipfilets in een oven te garen voor 20 minuten op 180 graden. Overgiet de kipfilet met de witte wijn en blokjes boter. Ik kies doorgaans voor het garen in de pan, maar voor grote groepen kan de oven heel handig zijn.
Stap 3 in de pan: Voor het garen in de pan voeg je de witte wijn toe aan de kipfilets in de pan en je stooft het gaar in 10-12 minuten op laag tot middelhoog vuur, met de deksel op de pan.
stap 4: In de laatste 5 minuten voeg je de boter toe en laat je smelten in de wijn. Schep de ‘saus’ over de kip om het lekker op smaak te brengen en de kip mals te houden.
Stap 5: Check of de kip gaar is door erin te drukken. Geeft de kip niet meer mee, dan is hij gaar. Snijd voor de zekerheid één kipfilet doormidden en check of alles wit is. Dien dan op met de jus en krokante blaadjes salie eroverheen.
Tip: wil je geen witte wijn gebruiken? Dan kun je daarvoor in plaats ook het sap van een halve citroen en een scheutje water gebruiken.