kip in rodewijnsaus
Diner met vlees

Kip in rode wijnsaus

Kip in rode wijnsaus! Een heeuurlijke winterse stoof. Dit gerecht is een variant op het klassieke Franse gerecht; coq au vin. Oorspronkelijk wordt het gerecht dan ook met een coq (haan!) gemaakt. Maar ik gebruik in dit gerecht kip, want dat is altijd voor handen.

Ik at het voor het eerst bij mij lieve tante @germondedeboer en heb haar direct het recept gevraagd. Met de tijd heb ik het recept een beetje aangepast, want niet iedereen lust hier bijvoorbeeld champignons. Ik heb het vaak voor mensen gemaakt en ontdekte dat de mensen die geen rode wijn drinken, dit gerecht ook heerlijk vinden.

Handig om een dag van tevoren te bereiden voor een diner. Je hoeft het gerecht dan alleen even op te warmen en dan is het gegarandeerd lekker. Kip wordt op deze manier ook nooit taai. In tegenstelling tot ander suddervlees is dat soms nog wel eens afwachten.

Maak jij dit lekkere gerecht ook eens en laat je je gasten of huisgenoten genieten?

Ingrediënten kip in rode wijnsaus voor 4 pers:

1 KG kippenvleugel (gekruid of zelf even kruiden met kopkruiden)
150 Gr magere spekblokjes
12 sjalotten
300 gram worteltjes
1 courgette
250 gram champignons of een venkel
750 ml rode wijn
1 blikje tomatenpuree
1 blokje kippenbouillon
2 eetlepels olie
2 tenen knoflook
Rozemarijn, tijm
2 laurierbladen
2 eetlepels maïzena


Zo maak je het:

  1. Bak in een braadpan met olie de kip rondom aan en haal uit de pan. Bak de spekblokjes uit en haal ook uit de pan.
  2. Snijd de groentes fijn, de sjalotten mogen vrij grof: 1x door de helft.
  3. Bak de knoflook, sjalotten en wortel aan, voeg de courgette en venkel toe en bak 5 minuten aan.
  4. Bak op de bodem van de pan de tomatenpuree aan. Hierdoor ontzuurt de puree.
  5. Voeg dan de rode wijn, het bouillonblokje, de tijm, laurier, rozemarijn en de kip toe. Als de kip niet onder water staat, voeg je een half glas water toe.
  6. Laat dit 1 tot 1,5 uur op een kleine pit stoven. Eerst met de deksel erop, na een half uur zonder de deksel. Zo kookt de rode wijnsaus in en wordt het dikker.
  7. Voeg als laatste de uitgebakken spekblokjes toe en verwarm mee. Is de saus nog niet lekker dik? dan kun je aan het einde van het stoven maizena in een kopje water loskloppen en door de rode wijnsaus roeren, de saus wordt zo lekker dik. Kook dan nog kort door.
  8. Serveren met frisse peterselie en aardappeltjes. Smullen!

Kip stoven is erg lekker en gemakkelijk. Dit gerecht met pindasaus is ook ontzettend lekker en handig om voor een diner alvast klaar te hebben staan/.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *