ijs sandwich
Uncategorized

IJs Sandwich

Heb je wel eens een ijs sandwich gezien of gehad? Dit is echt een mega lekker en leuk idee! Dit ijsje is de perfecte afsluiter voor pakjesavond. Kinderen zullen het namelijk geweldig vinden, lekker likken tussen de koekjes. En jij zult het stiekem ook niet kunnen afslaan.

Wat is het? Het zijn twee koekjes, in dit geval mega grote pepernoten. Daartussen een bol ijs, met daaroverheen een flinke lepel gezouten karamelsaus van dit recept. De koekjes van pepernotendeeg maak je gemakkelijk zelf. En dat is ook nog eens heel leuk om te doen (en ook nog eens sneller dan pepernoten).

pepernoot koekjes

De koekjes maak je van tevoren en ook de saus kun je al hebben gemaakt. De karamelsaus serveer je namelijk koud, zodat het ijs niet direct als een malle smelt. Is dit niet een geweldige afsluiter van de sinterklaastijd?

Ingrediënten voor 6 ijssandwiches:

Voor de pepernoten koekjes:
250 graden zelfrijzend bakmeel
125 gram bruine bastard suiker
150 roomboter
snuf zout
2 el speculaas- en koekkruiden
4 el melk

Voor de gezouten karamel:
100 gram suiker
3 el water
50 gram roomboter
100 ml slagroom op kamertemperatuur
1/2 tl zeezout

Verder nodig:
6 bollen vanille-ijs

Zo maak je het:

De koekjes: Verwarm de oven voor op 160 graden. Maak de koekjes door alle ingrediënten van de ‘pepernoten koekjes’ met elkaar te mengen. Verdeel het deeg in een lang rol en snijd in 12 gelijke stukken. Maak van ieder stukje deeg een ronde bal en druk plat op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Houdt voldoende ruimte tussen de koekjes, ze rijzen nog tot 1/4.

ijs sandwich

Voor de karamel zeezout saus: Doe de suiker en het water in een steelpannetje. Zet het steelpannetje op een kleine pit op middelhoog vuur. Draai dan de pan rond zodat alle suiker nat is. Met een kwastje maak je de randen om de karamel heen vochtig, zodat de randjes van de karamel niet verbranden. Na een paar minuten gaat de suiker bubbelen en is het nog licht/doorzichtig van kleur.

Laat het rustig doorkoken(en doen niks!) totdat de de karamel goudbruin begint te kleuren. Dit begint aan de zijkanten. Vanaf dat moment ga je met een garde roeren, in snel tempo. Voeg dan de lauwe slagroom toe. Let op: dit kan heel erg bruisen! 

Ga direct door met roeren met de garde en meng zo de saus tot een gladde substantie. Voeg daarna nog de boter toe en roer totdat de boter is verdwenen. Voeg de helft van het zout toe en proef even. Te veel zout is echt niet lekker, dus voeg heel subtiel 1/4 tl zout toe. Ben je tevreden over de smaak? Dan is de saus klaar en laat je hem afkoelen.

Op de avond zelf: Haal het ijs uit de koelkast en laat 10 minuten op kamertemperatuur zacht worden. Leg een koekje op een schaaltje en plaats hierop een bal vanille-ijs. Hier overheen een flinke lepel karamelsaus en daarop weer een koekje, overhandig direct aan je gasten. Zet de rol keukenpapier maar klaar voor de kleverige handen. Lekker smullen!

ijs sandwich

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *