Hummus
Voor het eerst proefde ik hummus in een Libanees restaurant in Berlijn, 8 jaar geleden. Falafel, en allemaal lekkere sausjes en pita’s. Allemaal nieuwe smaken die mij toen helemaal betoverden. Lekkere flatbread met een zoet sausje, een goeie hummus, kruidenolie, feta, gepekelde groentes en nog veel meer. De hummus was zijdezacht, zo zacht vind je hem niet in de supermarkt. En ook als je gewone kikkererwten uit een pot gebruikt zul je hem niet zo zacht krijgen. De vliesjes verwijderen zorgt voor de ultieme textuur die je wilt bij een hummus.
Deze hummus maakte ik van de gedroogde kikkererwten die ik ook gebruikte voor de falafel in mijn vorige post. Voor deze foto wilde mijn broer heus wel even handmodel spelen om het vervolgens lekker op te eten. Ik serveerde er pitabroodje bij die je lekker kunt scheuren met je handen.
Maak jij deze heerlijke hummus ook eens en laat je dan weten of jij die van de supermarkt ook met gemak kunt overtreffen?
Ingrediënten voor een grote schaal hummus:
200 Gr gedroogde kikkererwten
2 eetlepels tahin (sesampasta)
1 tl zout
1 teentje knoflook
2 el Citroensap
Eventueel: gemalen komijnzaad, olijfolie en paprikapoeder of bijvoorbeeld blokjes mango.
Zo maak je het:
- Week een nacht de kikkererwten in 3 keer zoveel water.
- Kook vervolgens de kikkererwten 40 minuten in licht gezouten water.
- Schep dan steeds het schuim en de velletjes van het kookvocht af, probeer zo veel mogelijk velletjes te verwijderen.
- Doe de kikkererwten (op een paar erwtjes na voor het garneren) met de andere ingrediënten van dit recept in een blender/ staafmixer en mix tot een gladde puree.
- Proef de hummus of het fris genoeg is, anders voeg je nog wat citroensap toe. Serveer met olijfolie, gemalen komijnzaad, paprikapoeder en pitabroodjes en eventueel mangochutney. Lekker dippen
Laat je me weten of het recept is gelukt? 🙂