Semifreddo met karamelsaus
Zoet

Hazelnoot semifreddo met karamelsaus

Al een tijdje staat dit lekkere recept te wachten tot het door mij eens op de website wordt gezet. En vandaag was het dan eindelijk tijd! Want wat was deze Hazelnoot semifreddo met karamelsaus lekker! Een heerlijk dessert dat ik al een lange tijd wilde maken. Semifreddo is een Italiaans dessert dat je zonder ijsmachine maakt. Door het hoge verpercentage ontstaat er weinig kristalvorming.

Hazelnootijs is mijn favoriete ijssoort, dat bestel ik het liefst bij de ijsboer in Italië. Semifreddo betekent ‘half bevroren’, het is een dessert met de textuur van bevroren mousse. Omdat ik in mijn omgeving regelmatig kook voor mensen die geen eieren mogen (bijvoorbeeld door zwangerschap), heb ik deze semifreddo Zwanger-proof gemaakt. Dus zonder eieren en met als basis room. Naast room heb ik ook yoghurt toegevoegd, omdat dit een frisse smaak geeft en het iets lichter wordt dan met alleen slagroom. Zo wordt het dessert dus niet te zwaar.

Wat betreft de textuur: verwacht geen schepijs, maar iets minder zacht. Als je de semifreddo voor het serveren alvast eerder op kamertemperatuur een beetje laat smelten, dan heeft het een fijne textuur. En het voordeel is wel dat je geen ijsmachine nodig hebt voor semifreddo en dat je ook niet zelf het ijs hoeft om te scheppen om het half uur.

De hazelnoten komen in een praline op de semifreddo en de smaak van hazelnoot zit in de semifreddo door de hazelnootsiroop.

Hazelnoot semifreddo met karamelsaus

En ja, dan de karamelsaus: die is echt fantastisch lekker bij de semifreddo. Lekker zacht, en warm serveren vind ik het lekkerst. Het recept heb ik gebaseerd op het recept van Rutger Bakt. En dat is best heel makkelijk te maken. Al weet ik uit ervaring dat karamel soms gewoon mislukt. Dan moet je gewoon overnieuw beginnen en dan lukt het wel.

Ga jij dit luxe, bijzondere dessert eens maken? Je kan het gemakkelijk in stapjes doen, zodat je niet een hele tijd bezig bent, maar steeds eventjes. Lees maar mee!

Ingrediënten voor Hazelnoot semifreddo met karamelsaus:

Praline (de karamel schotsen):
150 gram suiker
150 gram hazelnoten
50 ml water

Semifreddo (de basis):
400 ml slagroom
150 ml Griekse Yoghurt 5% vet
3 el hazelnoot siroop
1 tl vanillepasta
60 gram poedersuiker

Bodem:
150 gram harde bitterkoekjes
50 gram roomboter

Karamelsaus (naar recept van rutgerbakt.nl):
50 ml water
200 gr suiker
175 ml slagroom
20 gr boter, op kamertemperatuur
snuf (zee)zout

Verder nodig: keukenmixer, cakeblik, folie

Hazelnoot semifreddo met karamelsaus

Zo maak je het:

1. Maak eerst de karamel voor de praline met 150 gram suiker en 50 ml water. Doe dit in een steelpan en roer door totdat het echt begint te bubbelen. Blijf er dan vanaf en laat bruin worden. Je mag nu de pan wel een beetje kantelen om de karamel geleidelijk te laten kleuren. Is hij mooi bruin? Schenk hem dan over de hazelnoten (die op een bakpapiertje liggen) heen en laat afkoelen. Je kan er na het afkoelen schotsen van breken.

2. Klop nu de slagroom op met een keukenmixer, voeg de siroop, vanillepasta, poedersuiker en yoghurt toe. Klopt nog eens op en proef of je genoeg hazelnoot proeft en het zoet genoeg is. Voeg eventueel nog siroop of poedersuiker toe.

3. Smelt de boter en verkruimel de koekjes fijn. Doe de koekkruimels bij het boter en meng door elkaar.

4. Bekleet een cakeblik met plastic folie en doe de koekkruimels in de onderkant van het blik en druk een beetje aan. Schenk hieroverheen het opgeklopte semifreddo-mengsel en doe eventueel wat stukjes hazelnoot met karamel in het mengsel. Zet de semifreddo afgedekt in de diepvries voor 6 tot 8 uren.

5. Maak de karamelsaus door weer karamel te maken zoals bij stap 1. Verwarm de slagroom in een ander pannetje en voeg dit toe zodra de karamel mooi donker is. Doe ook de boter erbij en roer goed door. Pas op: dit kan heel erg gaan bruisen. Gebruik dus een hoge pan, anders kookt het over. Laat nu de karamelsaus een deels afkoelen.   

6. Snijd plakken van de semifreddo en schenk de (lauw) warme karamelsaus over de plakken ijs. Zet de schorsen te decoratie erop.

Hazelnoot semifreddo met karamelsaus

Eet smakelijk! Smullen maar!

Tip: als je mooie plakken wilt snijden, dan kun je een scherp mes onder een hete lopen de klaar houden en dan met een theedoek droog maken. Dan glijd je zo met het hete mes door de semifreddo heen.

Nog een tip: de karamelsaus kun je van te voren maken, maar ook invriezen als je de semifreddo later nog wilt serveren. Dan heb je later altijd nog een lekker dessert voor als je gasten krijgt.

Hazelnoot semifreddo met karamelsaus

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *