courgettebrood
Lunch,  Snacks

Hartig courgettebrood /zucchinibread

Veel mensen beginnen noch te juichen, noch te kwijlen bij het noemen van een courgettebrood. Toch probeer ik je te overtuigen dat dit hartige, gezonde brood echt superleuk is om te bakken en je kunt er een week lang van genieten.

De courgettebrood smaakt niet naar courgette, maar wel naar kaas/zongedroogde tomaat en rozemarijn. De courgette maakt het brood een beetje smeuïg en is een gezonde toevoeging. Ik bak dit brood met volkoren tarwebloem, dus veel vezels. Ergens doen de smaken van dit brood mij denken aan een quiche, hoe is lekker dat als tussendoortje?!

Een bijkomend voordeel is dat er geen suiker of zoetstof in zo’n hartig brood zit. Dus je stimuleert je suikerverlaving gelukkig niet. In deze tijd van quarantaine ligt het namelijk op de loer dat je veel gaat snoepen..

Oke, dus maken dit lekkere hartige brood en geniet elke dag van een lekker plakje! Ook leuk voor bij de intieme Paasbrunch!

Dit heb je nodig voor een hartige courgettebrood:

1 grote courgette
250 gram volkoren tarwebloem (of volkoren smeltbloem)
2 eieren
75 ml zonnebloemolie (of neutrale olijfolie)
85 ml halvolle melk
150 gram zongedroogde tomaatjes
120 gram parmezaanse kaas, geraspt
Peper en zout

Extra: keukenmixer, 2 kommen, een cakeblik

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de courgette en rasp, met schil en al, met een grove rasp. Haal de zongedroogde tomaten uit het potje en laat ze op keukenpapier uitlekken. Snijd de tomaatjes in 4en.

2. Meng in een kom met een lepel de bloem, geraspte parmezaanse kaas, de geraspte courgette, zongedroogde tomaatjes, flink wat zwarte peper en een snufje zout.

3. Meng in een andere kom met een keukenmixer de olijfolie, eieren en melk tot een glad mengsel.

4. Schenk het ei-mengsel beetje bij beetje bij het droge bloem-courgette mengsel. Roer met een lepel door een mooi geheel. Roer totdat alles nét is gemengd en stop dan met roeren.

5. Vet een cakeblik in of bekleed het blik met keukenpapier. Schenk het beslag hierin en bak in het midden van de oven in 45-50 minuten goudbruin en gaar. Als de bovenkant te bruin wordt kun je het afdekken met aluminiumfolie. Met een satéprikker check je of het brood gaar is. Die mag er niet kleverig uitkomen. Laat het brood op een rooster 15 minuten afkoelen en snijd dan in plakjes. Lekker zo naturel of bijvoorbeeld met een plakje kaas erop!

Lekker ite!

In dit brood proef je geen courgette, maar in een bananenbrood proef je wél banaan. Ook een heel lekker tussendoortje! En je bakt het in hetzelfde bakblik.

Geïnspireerd op het recept van de Sligro

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *