
Griekse stifado
Zo zijn we bijna aan het einde van #coriensgrieksegoddelijkweek. Een week die ik zelf in het leven heb geroepen om de Griekse keuken te eren en een aantal nieuwe Griekse recepten met jullie te delen op mijn site en insta. Vandaag het heerlijke Stoofgrecht: Griekse stifado. Lekker lang gestoofd rundvlees en uien in een tomatensaus met rode wijn. Daarnaast ontbreken de typische Griekse smaakmakers als kaneel en oregano niet in dit gerecht.
Stifado heb ik nooit in Griekenland zelf gegeten. Heel eerlijk had ik met dat mooie weer meer trek in gegrild vlees, tzatziki, frisse salades en de altijd tafelvullende mezzes (Griekjes hapjes). Maar nu ik dit heerlijke gerecht zelf heb gemaakt, weet ik zeker dat ik bij mijn volgende bezoek aan Griekenland stifado ga bestellen. En dan maar hopen dat ik met mijn kritische mening het lekker ga vinden, haha.
Op mijn blog staan al meerdere stoof/sudder gerechten zoals, kip in pindastoof , coq au vin (kip in rode wijnsaus) en zuurvlees. En hier komt dan nog Italiaans stoofvlees bij, voor door de pasta. En binnenkort ga ik ook rendang maken, weer uit een hele andere windstreek, maar wel minstens zo lekker!
Terugkomend op deze Griekse stifado: zeker eens proberen! Als het weer straks weer omslaat verlang je toch naar een lekker kruidig stoofgerecht?
Het is super makkelijk om te maken, maar neem de tijd en laat het vlees lekker lang sudderen voor het beste resultaat!
Op Instagram laat ik d.m.v. een vlog zien (in hoogtepunten) hoe je het maakt en hier vind je het exacte recept:

Ingrediënten voor Griekse Stifado voor 4 personen:
800 gram sukade- of riblap (op kamertemperatuur)
1 el Tomatenpuree
500ml tomatenblokjes
1 kaneelstokje
1 runderboullionblokje
150 ml rode wijn
500 gram sjalotten
1 el oregano
3 tenen knoflook
1 tl suiker 1
5 tl kaneel
1 tl gemalen komijn
3 laurierbladen
5 jeneverbessen
Peper en zout
1 el wittewijn azijn
Neutrale olie zoals zonnebloemolie
Zo maak je het:
1. Haal het velletje van de sjalotten en snijd de grotere doormidden. In wat olie, in de braadpan, bak je de sjalotten zacht aan voor 5 tot 10 minuten. Haal de sjalotten uit de pan.
2. Snijd het vlees in grove stukken van 3 bij 3 cm en breng op smaak met peper en zout. Bak in de braadpan op middelhoog vuur het vlees rondom bruin. Ondertussen verwarm je de rode wijn in een steelpan.
3. Doe de rode wijn bij het vlees en laat een paar minuten zachtjes pruttelen (zet hiervoor het vuur laag).
4. Dan doe je bij het vlees de tomatenpuree, tomatenblokjes, laurier, geperste knoflook kaneelstokje, kaneel, gemalen komijn, oregano, witte wijnazijn, boullionblokje, suiker, jeneverbessen en zoveel water totdat het vlees net onder staat.
5. Sudder het vlees met de deksel erop, op het kleinste pitje dat je hebt, op laag vuur, voor 2 tot 5 uren. Het ene vlees is al na 2 uren zacht, het andere heeft langer nodig.
6. In het laatste half uur doe je sjalotten bij het gerecht en laat je het nog een halfuur met de deksel eraf sudderen.
Mijn stoofvlees was na 5 uren echt mooi gaar en begon het uit elkaar te vallen. Zoals ik hem het liefste heb. Geef het dus de tijd dat het nodig heeft en voel/proef of je tevreden bent.

Lekker met gebakken aardappeltjes, gegrilde of gestoofde groentes of een lekkere frisse Griekse salade.
En als je wat overhebt, dan kun je het stoofvlees door je rode pastasaus heen doen voor een heerlijke rijke pastasaus!

