Griekse salade
Diner vega,  Lunch

Griekse salade

Als ik in het warme, azuurblauwe Griekenland ben dan deel ik vaak een Griekse salade met iemand. Het liefst als lunch met een stokbroodje en misschien wel een glas wijn! En dan met uitzicht op de blauwe zee, op blauwe stoeltjes en onder een fijn doek of rieten dak. Zodat je tijdens het heetst van de dag kan genieten van deze heerlijke, frisse salade. Oh, die tijden zal ik nooit vergeten..

Jij kent hem vast ook? Het mag niet ontbreken in jou trip naar Griekenland. Zoals hierboven omschreven heb ik er een hele mooie, specifieke herinnering aan. Al krijg ik niet altijd precies zoals op die specifieke middag de salade zoals ik dat wil. Het allerbeste is dan om het zelf te maken!

Zelf houdt ik ervan als de groentes lekker grof zijn en altijd een groot plak échte feta van geit- en schapenmelk. En het liefst met goeie, rijpe tomaten, frisse komkommer, knapperige paprika en stukken rode ui. Ik doe een beetje witte wijnazijn en goed Griekse olijfolie, wat peper en zout en eventueel een snufje oregano. Klaar!! Zet alvast lekker koud in de koelkast en je feestje/maaltijd kan beginnen!

Lekker bij de BBQ of een geheel Grieks thema diner!

Ingrediënten voor een Griekse salade voor 4 personen:

300 gram tomaten (de lekkersten die je kunt krijgen)
2/3de komkommer
1 rode ui
1 paprika
50 gram olijven (bij voorkeur met basilicum)
1 plak feta van 200 gram
3 el Olijfolie
1 el witte wijnazijn (of citroensap)
peper en zout
1 tl oregano
Eventueel: 15 gram verse munt en/of peterselie

Zo maak je het:

  1. Was de paprika, tomaat en komkommer en snijd dan in grove blokjes of plakjes.
  2. Snijd de rode ui in ringen, of als je dat lekkerder vindt, in blokjes.
  3. Doe de groentes in een kom en voeg een el witte wijnazijn en 3 el olijfolie toe. Meng het geheel en breng op smaak met peper, een beetje zout en de tl oregano.
  4. Hoe simpel: Leg de plak feta erop en strooi de olijven eroverheen. Genieten!
Griekse salade
Op deze foto ontbraken de olijven nog!

Tip: Je kunt nog vers gesneden verse kruiden toevoegen aan de salade. Dit geeft de slalade net wat extra’s!

Lekker met souvlaki en tzatziki! Of met deze Griekse balletjes gevuld met feta!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *