Gnudi met salieboter
Gnudi betekent naakt. En dat klopt ook helemaal, want dit zijn eigenlijk naakte ravioli’s. Zonder de pasta, wel de inhoud. Klinkt misschien gek, maar het is erg lekker! Ook wel vergelijkbaar met gnocchi, maar dan van luchtige ricotta. Dat er geen aardappel of bloem zit in deze gnudi met salieboter, betekent dat ze koolhydraatarm zijn.
Ik kwam dit leuke recept tegen in een kookboek van Jamie Oliver. Een inspiratiebron voor mij, met zijn gooi en smijtwerk en fushio gerechten. Zijn boek over Italie staat echter vol met authentieke Italiaanse gerechten en deze Gnudi had al tijden een ezelsoor. Dit recept moet ik eens maken..
Gebruik de beste ricotta waar je aan kunt komen. Dit verbeterd de smaak en textuur van je gnudi. Daarnaast zijn ze smaakvol va zichzelf en hoef je niet een ingewikkelde saus te maken. Bijvoorbeeld een tomatensaus of in dit geval boter met salie, ook erg lekker.
Gnudi met salieboter, voorgerecht voor 4 personen:
350 gram risotta
50 gram Parmezaanse kaas
1 eidooier
Een snuf geraspte nootmuskaat
1 citroen (Rasp en sap)
1 el semolabloem en 100 gram om te bestrooien
Peper en zout
50 gram boter
15 gram salie
15 gram Basilicum
Zo maak je het:
1. Meng de ricotta met de eigeel, citroenrasp, nootmuskaat, parmezaanse kaas, el bloem, fijngesneden Basilicum en een beetje peper en zout.
2. Proef of het mengsel. Romig, fris en een subtiele smaak van nootmuskaat moet je proeven.
3. Leg de 100 gram bloem om te bestrooien in een bakplaat. Schep met een grote theelepel balletjes en leg in de bloem. Strooi de boem eroverheen en rol in je handen heel voorzichtig rond.
4. Laat een nacht, niet afgedekt, in de koelkast stevig worden. De bloem onttrekt het vocht.
5. Kook de volgende dag de gnudi 3 minuten in gezouten water.
6. Bak in een koekenpan de Salie in het boter en haal eruit zodra het krokant (maar niet bruin!) wordt.
7. Doe de gnudi met wat kookvocht in de koekenpan met boter. Serveer met de Salie.
Zijn ze niet prachtig, zo naakt? Ik ben erg trots ook op de foto’s! Een ontzettend leuk en makkelijk recept om te maken. Minder ingewikkeld dan pasta, maar wel zo lekker.
Zelf ook eens ravioli maken? Dit recept met zalm en citroen vind ik heerlijk!