
Glutenvrije aubergine fritters
Ik heb een tijdje nagedacht over de naam van deze snack. Het is namelijk pan-geroosterde aubergine in een krokant jasje met smaken uit het Midden-oosten. Uiteindelijk vond ik aubergine schijven niet zo mooi en koos ik voor het leuke, Engelse woord ‘fritters’. Het werd dus: Glutenvrije aubergine fritters En dan vind ik bijna net zo lekker klinken als dat ze smaken.
Van Dirk van Duijvenbode ontving ik vorige week een prachtig pakket met drie hele mooie aubergines, een snijplank en echte auberginious Flights! Hier was is natuurlijk erg blij mee, omdat aubergines lekker en gezond zijn en ik graag wil laten zien wat je allemaal kan met aubergine. Een van de lekkerste gerechten met aubergines vind ik toch wel melanzane alla parmigiana. Laagjes romige aubergine, een frisse tomatensaus en kaas, heel veel kaas.
Daarnaast maak ik aubergines op de BBQ klaar, gevuld, curry met aubergine, opgerold met een gehaktvulling in een ovenschaal, babanganoush en vind ik deze fritters erg lekker. Daarom laat ik je vandaag zien hoe je dit klusje fixed. Lekker bij een frisse couscoussalade of zelfs bij de pasta. Deze keer heb ik ras el hanout en paprika poeder toegevoegd, maar je kan het ook bij oregano en rozemarijn houden. Dan kun je de fritters bijvoorbeeld weer goed met pasta eten.
En hoe proeft dat nou, zo’n aubergine fritter? krokant en romig van binnen. Een zoutig smaakje en een beetje kruidig. Echt heel lekker van structuur dus!
Ben je al benieuwd hoe ik dit heb gemaakt? Ik leg heb je nú uit!

Ingredienten voor Glutenvrije aubergine fritters (±10 stuks):
Een aubergine
30 gram parmezaanse kaas, fijn geraspt
70 gram amandelmeel
2 eieren
1 tl knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
1 tl ras el hanout
peper en zout
Zo maak je het:

- Snijd de aubergine in plakken van een halve centimeter. Bestrooi de plakken met zout en laat uitlekken in een zeef voor minimaal 10 minuten
- ondertussen maak je een mengsel van de amandelmeel en de parmezaanse kaas, breng op smaak met peper, zout, de paprikapoeder, de knoflookpoeder en de ras el hanout. Doe dit mengsel in een schaal.
- Breek de eieren in een kom en kluts het ei met een vork. Breng ook dit op smaak met peper en zout.
- Dek nu de uitgelekte aubergines af met keukenpapier en haal door het ei, (goed laten afdruppen) dan in het amandelmeel mengsel. De aubergine plakjes zijn nu helemaal bedekt met het amandeelmeel-mengsel. Leg op een bord, klaar om te bakken.
- Maak een flinke scheut olie heet in een grote koekenpan en bak in twee porties de aubergine plakjes goudbruin en gaar. Draai een paar keer om en zet het vuur laag tot half-hoog of verbranden te voorkomen. Bak de plakjes in totaal 4 tot 5 minuten. Proef even 1 om te checken of het gaar is.
Eet smakelijk!
PS. het is handig om deze fritters warm te houden in de oven, zodat je beide porties tegelijk warm kunt serveren.
PPS. Als je geen grote koekenpan hebt, dan kun je beter 3 of 4 plakjes in de pan bakken. Je wilt voorkomen dat de fritters niet krokant bakken en de pan niet heet genoeg is.


