Diner vega

Gepofte aardappel met kaas en crème fraîche

Eten waar je blij van wordt – toen ik nog thuis woonde aten wij op vrijdags altijd extra lekker en uitgebreid. Geen gekookte aardappels, maar vaak iets lekkers uit de oven. Als mijn moeder dan Gepofte aardappel met kaas en crème fraîche maakte met dat fantastische sausje en toppings, dan kon ik daar de hele dag al naar uit kijken. Zo lekker vind ik dat! We aten die gepofte aardappels dan meestal met een salade en op de huid gebakken zalm.

Dit gerecht maak ik thuis nu ook regelmatig en het smaakt nog net zo lekker. Daarnaast is het echt een feestje om aan de tafel je aardappel af te toppen met dat frisse, romige sausje, de pittige bosui en de smeltende kaas.

Een vrij vastkokende of licht bloemige aardappel is geschikt om te poffen. bijvoorbeeld de rassen hier uit de buurt: Frieslander en Bildtstar. Probeer ook maar eens!

gepofte aardappel

Ingrediënten Gepofte aardappel met kaas en crème fraîche voor 4 personen:

8 grote aardappelen
1 teen knoflook
 Peper, zout
1 bosje bosui
15 gram bieslook
3 el frietsaus, of mayonaise
200 ml crème fraîche
4 el olijfolie
200 gram belegen kaas

Extra: aluminiumfolie


Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de schil van de aardappels goed. Leg iedere aardappel met schil op een eigen stukje aluminiumfolie van 30 bij 30 cm. Doe een el olijfolie, peper en zout op iedere aardappel, vouw het folie dicht en leg de ingepakte aardappels voor ongeveer 50 minuten in de oven. Als je met een mesje in de aardappels prikt en je glijdt er gemakkelijk doorheen, dan zijn ze gaar.

Maak ondertussen een sausje van de crème fraîche, frietsaus, een geperst teentje knoflook, fijn gesneden bieslook en peper en zout naar smaak. Snijd de bosui heel fijn. Rasp vervolgens de kaas grof. Serveer de aardappels in de folie. Verwijder aan tafel de folie en snijd de aardappels doormidden, schep een lepel crème fraîche hierin en bestrooi met de geraspte kaas en bosui. Lekker ite! 

Wil de aardappelen in 15 minuten poffen? Dan kun je ook de magnetron gebruiken! Was de aardappelen en laat de schil zitten. Snijd een paar inkepingen in de schil en doe de aardappels in een gesloten magnetronschaal. Doe de magnetron schaal op volle kracht voor 15 minuten in de magnetron. En klaar!

Gepofte aardappel

Eens een andere vulling proberen? Dit recept is dan een goed idee!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *