Gemberkoekjes maken
Uncategorized,  Zoet

Gemberkoekjes

Ik stort me tijdens deze weken vooral op lekker bakken en koken. Een hobby waar ik gelukkig van wordt en dat ik helemaal alleen kan doen. Ik maak een boodschappenlijst met alle ingrediënten die ik nodig ga hebben om voor de komende tijd me te kunnen uitleven. Zo ben ik dit weekend gemberkoekjes aan het maken.

Deze gemberkoekjes zijn het lekkerst op de dag zelf en eventueel de dag erna. Later worden de koekjes iets minder knapperig, wat ik persoonlijk zonde vind. De smaak blijft wel heel lekker. De stukjes stemgember geven een chewy textuur. De buitenkant van de koekjes zij knapperig en vanbinnen nog wat zacht. Een fijne afwisseling van structuren.

De ingrediënten zijn allemaal dingen die je op voorraad kunt hebben. En boter heb je vast wel in huis. De stemgember kun je heel lang bewaren en kun je dus ook inkopen voor het geval je deze koekjes eens gaat maken als je onverwacht bezoek krijgt (hopelijk kan dat over een aantal maanden weer!) Het kost je een inclusief oventijd een half uur tijd.

Naast het praktische gedeelte is de smaak van deze koekjes troostend. Kortom een ideaal recept voor in deze tijden.

Ingrediënten voor 16 gemberkoekjes

150 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram bruine suiker
50 gram ongezouten roomboter
6 bolletjes stemgember
1/4 tl zout
2 el honing
5 cm gemberwortel, geraspt (of eventueel 1/2 tl gemberpoeder)

Zo maak je het:

Zet de oven op 175 graden. Zeef dan het bakmeel en meng met de geraspte gember, zout en suiker. Snijd de gemberbolletjes in hele kleine blokjes. Voeg de honing en de stukjes gemberbolletjes toe aan het bakmeel. Kneed dit alles met koude handen tot een samenhangend deeg. Als het deeg te droog blijkt voeg je een heel klein scheutje van de siroop van de stemgember toe.

Zodra je een samenhangend deeg hebt, verdeel je het deeg in 16 gelijke stukken. Dit doe je door de deegbal doormidden te snijden, dan weer door midden, enz. Totdat je 16 stukken hebt. Draai hier bolletjes van en leg die op de bakplaat met bakpapier. Ongeveer 12 minuten afbakken in het midden van de oven. De koekjes mogen goudbruin zijn en zijn nog een beetje zacht na het bakken. Laat ze vervolgens 20 minuten afkoelen en uitharden op een rooster, voordat je ze op gaat eten. Lekker ite!

Gemberkoekjes maken

Misschien vind je deze zachte amaretti koekjes ook lekker? Die zijn ook in een halfuur incl. oventijd klaar. Smullen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *