Gevulde vijgen met geitenkaas
Diner met vlees,  Snacks

Gegrilde vijgen met geitenkaas en parmaham

Het is weer vijgen-tijd! Mijn buren hebben een geweldige vijgenboom die in augustus en september bakken met vijgen produceert. Nu was er niemand bij hen thuis of in de buurt die ze lekker vond en daar was ik. Ik krijg nu om de dag een hoop vijgen, die de buurvrouw netjes op ons stoepje legt. Wat zou ik er allemaal wel niet mee kunnen maken? Deze flammkuchen met vijgen en feta heb ik al gemaakt, vijgenjam ga ik zeker nog maken en deze gegrilde vijgen met geitenkaas en parmaham heb ik afgelopen week geserveerd als voorgerecht.

De vijgen heb ik op de bbq bereid, maar je kunt ze ook in de oven op in een grillpan bereiden. Mijn voorkeur gaat overigens wel uit naar de bbq, omdat die rokerige smaak lekker smaakt bij de zoete vijg en hartige smaken van de parmaham en geitenkaas. Maar de oven met grillstand zorgt ook voor een goed verwarm vijg met een krokant randje op de parmaham. Top dus!

Ik gebruik van dat handige keukentouw van de Dille en Kamille, zo blijft de vijg helemaal op zijn plaats. Als ze dan klaar zijn moet je het touw er wel even af knippen. Je probeert dan natuurlijk zo weinig mogelijk lekker ham eraf te scheuren.

Wil je voor vega gaan? Dan kun je ook de parmaham achterwege laten en bijvoorbeeld gebrande, gehakte pistache nootjes in de vijg strooien.

Zo nu aan de slag! Makkelijk en lekker. Omdat zoet en hartig zo’n enorm smaakbom samen is! Je kunt voor een voorgerecht 2 a 3 vijgen nemen. Het hangt ook een beetje van de grootte van de vijgen af. In dit gerecht ga ik uit van 3 vijgen per persoon. Dat is een flink voorgerecht te noemen.

Gevulde vijgen met geitenkaas

Ingrediënten gegrilde vijgen met geitenkaas en parmaham (Voorgerecht voor 4 personen):

12 vijgen
12 plakken parmaham
125 gram geitenkaas
50 gram rucola
Balsamico creme (geen azijn!)
Snufje zout, peper
Extra: keukentouw

Zo maak je ze:

  1. Was de vijgen en snijd een het stokje van de vijg af. Snijd dan een kruis aan de bovenkant van de vijgen. Je snijdt tot onder het midden door, maar voorkomt dat de vijg helemaal doormidden gaat.
  2. Doe een half schijfje geitenkaas in de holte van de vijg. Strooi een beetje zout en peper in de vijg.
  3. Wikkel dan 1 plak parmaham om iedere vijg heen. Dit is best lastig, aangezien parmaham vaak in plakjes uiteenvalt. Probeer doormiddel van het touw om de punt van de vijg heen alles bij elkaar te houden.
  4. Nu zijn ze klaar om in de oven te gaan of liever: op de BBQ!
    Verwarm de bbq op 200 graden, 10 minuten grillen op indirecte warmte, of op een bbq-schaal op directe warmte. Oven: 200 graden, 10 minuten grillen. Op het zicht kun je beoordelen of de parmaham knapperig genoeg voor jou is. Als dat zo is, dan zijn ze klaar!
  5. Leg de vijgen per drie op een bord met wat rucola. De balsamico creme srapeer je er in streepjes overheen.

Lekker ite!

Gegrilde vijgen met geitenkaas en parmaham

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *