gegrilde groene asperges
Diner met vlees,  Diner vega

Gegrilde groene asperges met basilicumsaus

Ondanks alles is het weer tijd voor een heerlijk lente gerechtje. Zie jij die kraakverse groene asperges ook alweer in de supermarkt liggen? Ik ben in de afgelopen week nog een keer op de markt geweest, dan dat kon prima kan ik je zeggen. Overal werd minimaal 1,5 meter afstand gehouden en zelfs uit de muziekboxen van de groentekraam zong Ali B ‘anderhalvemeterrr’. Mooi om te zien hoe braaf iedereen is en raar hoe ongemakkelijk het soms is als je iemand probeert te ontwijken, haha.

Bij die net genoemde groentekraam lagen prachtige verse bosjes groene asperges. Opeens bedacht ik mij hoe ik een aantal jaar geleden hier een heerlijk fris en gezond gerechtje voor maakte. De saus in dit geval is veel lichter en minder vet dan de botersaus bij een traditioneel bordje asperges.

Een heel leuk gerecht om die nootachtige groene asperges te eten. Nog lekker beetgaar met een grillstreepje. De basilicum is fris en kruidig en serveer je warm bij de asperges. De warme, zoete tomaatjes grill je ook en de geroosterde pijnboompitjes geven een lekkere bite. De runderrookvlees is voor de vleesliefhebbers een magere, maar zilte toevoeging. Je zou ook kunnen kiezen voor gerookte paling of gerookte zalm.

Heb jij er al zin in? Probeer dit echt eens!

gegrilde groene asperges

Ingrediënten gegrilde groene asperges met basilicumsaus ( 4 pers.)

1 kilo groene asperges
250 ml kookroom light
60 gram basilicum
2 tenen knoflook, fijn gesneden
30 gram pijnboompitten
12 trostomaatjes, gehalveerd
100 gram plakjes runderrookvlees (voor de vlees-eter)
1 el citroensap
3 el olijfolie
Peper/zout

Zo maak je het:

  1. Was de asperges en snijd of breek de onderste 2-3 cm er vanaf. Kook ze 4 minuten in gezouten water, haal ze dan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Bak in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin.
  3. Doe de kookroom, basilicum, citroensap, knoflook en peper/zout in een hoge kom en maak met een staafmixer een gladde, groene saus.
  4. Doe de saus in een steelpan en verwarm op het fornuis.
  5. Laat de grillpan goed heet worden op het vuur.
  6. Kwast de asperges en tomaatjes met olijfolie in en breng op smaak met peper en zout.
  7. Grill dan de asperges en tomaatjes om en om tot ze mooie bruine streepjes krijgen (3-4 minuten). 
  8. Serveer de gegrilde groene asperges basilicumsaus, pijnboompitten, gegrilde tomaatjes en plakjes rookvlees. Lekker ite!
gegrilde groene asperges

Deze gegrilde asperges niet helemaal jouw manier van bereiden? Deze aspergetaart is ook een dikke aanrader!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *