Garnalen in ouzo en feta
Het is inmiddels alweer een dikke week geleden dat ik met mijn vriend in Griekenland was. Op het zonnige Samos, in het stadje Kokkari hebben wij van de lokale heerlijkheden genoten. Onze lievelings was een feta saganaki, omwikkeld met spek en daar overheen honing en sesam. Echt waaanzinnig lekker, dat we het drie keer hebben besteld. En wat ik bij onze favoriete restaurant ook meerdere keren heb besteld zijn de Garnalen saganaki, oftewel Garnalen in ouzo en feta. In een pittige tomatensaus met een hele zachte anijs smaak.
Saganaki noem je het ook als je feta in de oven bakt. Het heet saganaki, omdat de kaas in de gelijk genaamde ‘saganaki’ pan wordt bereid. Niets meer en niets minder. De Garnalen in dit gerecht wordt dan ook in een soortgelijke ovenschaal bereid.
De ouzo op Samos is heerlijk: zacht van smaak en ijskoud geserveerd het allerlekkerste! Vaak krijg je ouzo na een diner in een longdrink glaasje. Lekker, maar hakt er vaak nog wel eventjes in. Naast ouzo is feta natuurlijk een typisch Grieks ingredient. Verder zoek je naar de grootste, lekkerste garnalen die je kan vinden voor dit gerecht en je hebt echt een waanzinnig gerecht.
De garnalen kun je in dit gerecht gepeld of ongepeld toevoegen. Als je ze ongepeld bakt en laat sudderen, geef je de saus nog meer smaak doordat je de schillen zo ook meebakt en kookt. Dit geeft extra veel smaak af. Je kunt dan vervolgens de garnalen aan tafel pellen, maar ook kun jij als kok de garnalen pellen en dan toevoegen aan de saus. De schillen kun je dan gewoon weggooien.
En weet je wat nou eigenlijk echt het lekkerste is aan dit recept? Niet eens de garnalen, ook al zijn die top. Nee, de saus is echt het alle lekkerste. Het liefs met potato wedges of goed brood dippen in deze saus en je eet het zo helemaal op voordat je er erg in hebt. Probeer het maar eens als je net als ik zo gek bent op garnalen.
Ingrediënten voor Garnalen in ouzo en feta (2-3 personen):
450 gram grote garnalen (diepvries)
500 ml kerstomaatjes uit blik
1 blikje tomatenpuree
4 tenen knoflook
1 rode ui
300 gram rijpe tomaten
50 ml ouzo
150 gram feta
1 tl paprikapoeder
700 gram potato wedges
peper en zout
olijfolie
1/2 venkel (optioneel)
1/2 courgette (optioneel)
Zo maak je het:
- Zet de oven op 180 graden aan.
- Snipper de ui en knoflook. Vak in een koekenpan de garnalen aan en voeg twee van de vier geschippende tenen knoflook hieraan toe. Breng op smaak met peper en zout en zorg ervoor dat je garnalen bij gaar zijn. Haal de garnalen uit de pan en bewaar het kookvocht.
- bak nu de ui en twee gesnipperde tenen knofkook in 2 el olie in de pan. Snijd de courgette en venkel heel fijn en voeg toe. Laat dit 10 minuten zachtjes fruiten.
- Doe de potato wegdes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en schuif in de oven voor 20 minuten.
- Voeg nu de paprikapoeder en ouzo toe en bak de tomatenpuree op de bodem van de pan mee. Voeg de kersotmaatjes toe en snijd de tomaten in partjes om vervolgens ook toe te voegen aan de saus. Breng op smaak met flink peper en wat zout.
- Voeg nu de garnalen toe en laat mee sudderen. Voeg de feta in blokjes toe en zet eventueel de pan met garnalen nog even in de oven naast de aardappels.
- Serveer de garnalen met ouzo-saus met de potato wedges en eventueel brood. Eetsmakelijk!
Gek op garnalen? Ik ook! Probeer dit Indiase Garnalen – curry recept dan eens. Hier ben ik ook verzot op en wellicht jij ook!