hartige taart met tomaat
Diner vega,  Snacks

Filodeeg plaattaart met honingtomaten

Zo op deze zondag heb ik wel weer eens zin in een lekkere krokante snack. Het liefst bij een lekkere, zelfgemaakte kom tomatensoep. Deze krokante filodeeg plaattaart is gemakkelijk te maken en je hebt eigenlijk heel weinig ingrediënten nodig voor deze filodeeg plaattaart met honingtomaten.

Filodeeg is lekker krokant als je het insmeert met een dun laagje olie of gesmolten boter. Maar je kan minder boter gebruiken dan bladerdeeg, om het niet zo vet te maken. De mozzarella is lekker, maar feta is misschien nog wel lekkerder in dit recept. Op de foto zie je de mozzarella, die heeft wat minder smaak dan feta. Feta is namelijk wat zouter, wat lekker smaakt bij die zoete honingtomaten® van Looye kwekers. Met feta is dus mijn persoonlijke favoriet!

Krokante filodeegplaattaart
Ook een stukje? 🙂

Maak jij dit lekkere krokante taartje ook eens?

Ingrediënten voor filodeeg plaattaart met honingtomaten (4 personen)

180 gram honingtomaten
8 vellen filodeeg
3 el rode pesto
1 bol mozzarella of 120 gram feta
Zonnebloemolie
peper & zout

Zo maak je het:

1. Leg ruim van te voren het filodeeg alvast in de koelkast, zo ondooit het deeg mooi geleidelijk.

2. Verwarm de oven voor op 220 graden

3. Leg alle filodeeglaagjes op elkaar en smeer de ovenderste filodeegplak met een heel dun laagje olie in. De andere filodeeg plakjes voorzie je alleen aan de buitenste randen een dun laagje olie. Steeds wat peper en zout tussendoor. Je krijgt zo mooie foto plaattaart.

4. Smeer dan een laagje pesto in het midden, tot een cm vanaf de rand. Houdt zo dus de rand 1 cm vrij.

5. Snijd de mozzarella of feta fijn en verdeel over de pesto. Hierop weer peper en zout. Als je voor feta gaat, kun je ook na het bakken de feta er pas over de taart heen kruimelen. Dan proef je de feta beter.

6. Halveer de tomaatjes en leg ze tussen de mozzarella op de plaattaart, met de binnenkant van de tomaten aar boven. Leg de plaattaart in een te kleine ovenschaal, zodat de randen naar binne vouwen. Dit heeft geen gevolg voor de smaak, maar is vooral mooi. Zorg ervoor dat deze randen een klein laagje olie hebben gekregen, zodat ze zo krokant bakken in de oven.

7. Bak de plaattaart af in ongeveer 20 minuten, in het midden van de oven, goudbruin en knapperig.

Krokante filodeegplaattaart
Lekker krokant!

Toch meer zin in een zoete plaattaart? deze flammkuchen met appel en amandelspijs is erg lekker met een bol ijs!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *