falafel maken
Diner vega

Falafel

En dan komt hier de lekkerste vleesvervanger die ik mij maar kan bedenken: Falafel! Al een aantal jaren is dit hier thuis een favoriet. Vaak maak ik het met een Falafelmix van de Turkse speciaalzaak. Heel lekker en makkelijk, maar nu heb ik weer eens de tijd genomen om het zelf te maken. Het is best een klusje om ze de juiste structuur te geven en je zult goed moeten proeven of je de smaak helemaal lekker vindt. Maar dan heb je ze ook helemaal zoals jij ze wilt!

Je gebruikt er gedroogde kikkererwten voor, die je een nacht laat weken in water. Ik serveer ze op een lekker ‘bakkerspitabroodje’ van de Appie. Zo’n fluffy broodje weet je wel? Die worden ook bij de slager bij shoarma verkocht.

Deze falafel met een zelfgemaakt yoghurtsausje, gegrilde groentes, tomaat, komkommer, veldsla en feta maak je er helemaal een feestje van. Heerlijk!

Ingrediënten voor 16 falafel balletjes

200 gr gedroogde kikkererwten
1 tl bakingsoda
1 tl bloem
Een takje verse munt
1 tl gemalen komijnzaad
1 tl gemalen korianderzaad
Een half bosje platte peterselie
1/2 tl cayennepeper
Zonnebloemolie om in te bakken
1 tl zout + peper

Zo maak je ze:

  1. Laat de 200 gr kikkererwten een nacht weken in 3x zoveel water.
  2. Giet en spoel de kikkererwten af. Hak in een foodprocessor of keukenmachine de kikkererwten fijn, samen met alle ingrediënten behalve de zonnebloemolie. Is het deeg erg nat? Doe dan een beetje bloem erbij (niet te veel!), is het te droog dan kun je er een lepeltje water bij doen. Breng goed op smaak met zout en peper.
  3. Maak balletjes van het mengsel en laat ze een halfuurtje in de koelkast stevig worden. 
  4. Schenk een laagje zonnebloemolie in de pan en laat dit goed heet worden. Bak de falafel balletjes op beide zijden goudbruin.
  5. Voor het sausje meng je Griekse yoghurt of skyrr met fijne gedroogde munt, een teentje geplette knoflook, peper en zout.

    Lekker met pita, wrap of in een pokebowl.

Als je nou niet zo veel tijd hebt, maar wel veel zin in falafel, dan is dit de tip!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *