Crostini met gerookte ganzenborst en rode uienchutney
Diner met vlees,  Snacks

Crostini met gerookte ganzenborst en rode uienchutney

Ik heb me toch een lekker voorgerecht voor jullie! Het is zoet, rokerig en krokant. Deze smaken versterken elkaar, waardoor je een smaakbom in je mond hebt. Elke hap weer verlang je naar meer. Ik heb deze crostini met gerookte ganzenborst en rode uienchutney nu al een paar keer bij een etentje geserveerd en iedereen was blij verrast.

Gans is een heel lekker en toegankelijk stukje wild vlees. Het heeft niet zo’n sterke wildsmaak, zoals bijvoorbeeld haas of wildzwijn. Lekker subtiel en vol van smaak als de ganzenborst gerookt is. De gans die ik hier heb gebruik is geschoten in de Fluezen, een natuurgebied in Friesland. De gans werd gerookt bij de nieuwste hotspot in de buurt: The Friezinn. Dit stukje ganzenborst is een mooi lokaal product en de gans heeft een super goed leven gehad.

De gerookte gans met de rode uienchutney is een match made in heaven. Iemand die niet van uien houdt kan nog wel enorm van rode uienchutney houden, heb ik gemerkt. En bij die zoete uien komt dus heerlijk gerookt vlees wat elkaar dus mooi aanvult.

Per persoon serveer je 3 à 4 van die crostini’s en dan zullen je gasten smullen!

Ingrediënten Crostini met gerookte ganzenborst en rode uienchutney

200 gram gerookte ganzenborst (of gerookte eendenborst)
1 stokbrood in plakjes
Olijfolie
20 gram rucola of peterselie
1 teen knoflook

Ingrediënten voor de Rode uienchutney:

400 gram rode ui
100 ml rode wijn
100 gram (bruine) suiker
4 el rode wijn azijn
Peper en zout

Crostini met gerookte ganzenborst en rode uienchutney
Zo lekker zoet, die chutney!

Zo maak je het:

1. Maak minimaal 1,5 uur van te voren de rode uienchutney, je kunt het ook meerdere dagen van tevoren maken. Snijd de rode ui in dunne ringen. Bak in een pan met dikke bodem aan in een tl olie. Bak 5 minuten oo zacht vuur en met de suiker er al bij.

2. Voeg nu de rode wijn, azijn en 50 ml water toe. Laat dit 3 kwartier op een zacht vuur zacht en gaar koken. Breng de uien op smaak met peper en zout.

3.Check of de uien gaar zijn. Zorg ervoor dat het vocht ingekookt is. De uien moeten zacht en vooral zoet zijn. Dit kan ongeveer eenhalf uur tot anderhalve uur duren.

4. Pers de teen knoflook uit en meng met 100 ml olijfolie en peper en zout. Smeer de plakjes stokbrood met een kwastje in met de olijfolie en gril in een hete koekenpan of grillpan om en om goudbruin.

5. Snijd de ganzenborst mooi dun met een scherp mes.

6. Leg op ieder stukje stokbrood een plakje ganzenborst, wat rucola en een tl rode uienchutney. Als laatste nog een klein scheutje goede olijfolie erop en klaar!

Genieten!

Crostini met gerookte ganzenborst en rode uienchutney
Aan de rechterkant de ganzenborst

Toch op zoek naar een ander voorgerecht? Wat dacht je van deze met vijgen, of deze met coquilles. Of met bietjes. Of een sushi cocktail! Allemaal kerst-waardig!

Eén reactie

  • Remco Olthof

    Hi Corien,

    Dit lijkt me een geweldig voorgerecht om te maken. Voor hoeveel personen is bovenstaand recept geschreven? Is dit nu voor 4 personen?

    Dank je, hopelijk wordt er nog gereageerd op een oud bericht 😀.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *