
Coquilles met een kruidensausje
Een paar dagen geleden deelde ik het heerlijke hoofdgerecht eendenborst met een sinaasappel-portsaus. Naast dit hoofdgerecht komen er nog bijgerechten, gourmetgerechtjes, hoofdgerechten en een toetje aan. Dus alleen al met mijn recepten kun je een heerlijk kerstdiner maken. Als voorafje zijn deze coquilles met kruidensausje super lekker. Chique, Luxe, licht en verfijnd. En voor de visliefhebber echt feestelijk.
Het sausje is fris van smaak en wordt mooi groen door de groene kruiden die er doorheen zitten. Het is een dun mayonaise sausje dat je zelf maakt met behulp van een staafmixer. Je maakt het dus in 5 minuten klaar en zet het dan alvast in de koelkast. De coquilles grill je in een hete pan of op een grillpan, dat doe je vooraf. Je merkt het wel; alle recepten die ik maak zijn niet te moeilijk en kun je heel goed voorbereiden. Ik houdt niet van de ingewikkeld en probeer lekker eten koken voor jullie toegankelijk te maken. Zoals deze keer het luxe ingrediënt de coquille en het zelf maken van een mayosausje.

Coquilles koop je tegenwoordig in de supermarkt. Maar bij de visboer vind je de meest verse. Wel handig dat je de coquilles dan vantevoren besteld bij je visboer. Want ze zijn niet altijd op voorraad. Voor wie het niet weet: coquilles hebben een zachte, licht zoute smaak en je bakt ze kort aan. Ze hoeven niet helemaal doorbakken te zijn, zo voorkom je dat ze taai en rubberig worden. 3 coquilles per persoon is een prima hoeveelheid voor een voorgerecht.
En ohhh, wat hebben wij hier thuis van dit heerlijke voorgerechtje gesmuld. Dit is zo lekker in balans, die saus bij de coquilles. Jamm.
Ingrediënten voor 4 personen:
10 gram verse kruiden (zoals peterselie, basilicum en een beetje salie)
1 eidooier
50-100 ml zonnebloemolie
Peper, zout
1 teen knoflook
1 citroen
12 coquilles
50 gram rucola
Zo maak je het:
Doe in een hoge kom de eidooier, 10 gram fijngehakte verse kruiden en een geperst teentje knoflook. Doe hier het sap van een halve citroen bij en 2 el water. Met een staafmixer ga je nu mixen. Schenk de zonnebloemolie langzaam toe totdat er een romig, maar dun mayonaise-sausje ontstaat. Denk aan de dikte van magere yoghurt. Proef dit en breng op smaak met peper en zout. Dep de coquilles droog met keukenpapier. Kwast de coquilles in met olijfolie en besprenkel met een beetje zout. Zet een (grill)pan op het vuur en laat heel heet worden. Bak dan de coquilles in de hete pan aan beide zijdes 2 minuten goudbruin. Leg wat rucola op een bord, 3 coquilles per persoon en dan drapeer je het kruidensausje eroverheen. Lekker met een droge witte wijn.

Lekker ite!

