Cheesecake brownie met kruidnoten
Ieder jaar maak ik weer een pepernoten (kruidnoten) recept tijdens deze gezellige tijd voor Sinterklaas. Dat begon met het maken van kruidnoten, tot vorig jaar: toen maakte ik lekkere muffins met in de kern chocolade kruidnoten. Het laagje chocola om die kruidnoten heen smelt en zorgt ervoor dat de muffins smeuïg van binnen worden. Echt een toprecept dat veel door jullie gemaakt is! Deze keer gaan we een stapje verder met cheesecake brownie met kruidnoten. Deze brownie heeft een lekkere cheesecakelaag die heerlijk smaakt bij de (chocolade) kruidnootjes en brownie.
Dit recept is iets meer werk dan de muffins, maar dan heb je ook wat. Het is leuk om in grote hoeveelheden te maken. Je kan zo lekker uitdelen of invriezen voor een later moment. Ik denk dat je er alleen niet vanaf kunt blijven, dus bescherm je tegen jezelf en bedenk vantevoren een bestemming voor de vele brownies.
De Smaak: Intense chocola, een romige laag cheesecake, koek- en speculaaskruiden en zachte kruidnoten die ook een lekkere kruidige smaak geven. Als je de brownie op tijd uit je oven haalt, is hij nog zacht van binnen. En dat is puur genieten! Het mag niet droog worden, nee nog net wat klef van binnen, dan is hij top.
Zo, genoeg gepraat! Lekker gaan bakken, ook met kids ontzettend leuk! Leuk om in deze tijd te maken en de weekenden extra gezellig thuis te maken. Want de geur die vrijkomt…. ik heb je gewaarschuwd! 🙂
Ingrediënten 20 stuks cheesecake brownie met kruidnoten:
150 gram zelfrijzendbakmeel, gezeefd
200 gram pure chocola
175 gram roomboter, ongezouten
1 el cacaopoeder, gezeefd.
4 eieren
1 tl vanillepasta
Snufje zout
200 gram kruidnootjes
150 gram chocolade kruidnootjes
180 gram bruine bastardsuiker
De cheesecake vulling:
300 gr roomkaas
80 gram suiker
1 ei
1 tl vanillepasta
200 gram kruidnoten
Zo maak je het:
1. Zet de oven alvast op 170 graden aan.
2. Smelt in een glazen kom of emaile kom de boter en chocola, au bain-marie. Hang de schaal met boter en chocola dus boven kokend water, waardoor het zacht smelt. Hierdoor brand het niet aan.
3. Klop de 4 eieren met de suiker luchtig in ongeveer 5 minuten. Voeg de vanillepasta, zout, gezeefde bloem en cacao toe.
4. Voeg de gesmolten chocola en boter toe aan het eimengsel en spatel goed door.
5. Doe de chocolade kruidnoten en gewone kruidnoten toe aan het beslag en giet in een ingevette, vierkante ovenschaal.
6. Meng in een kom de roomkaas, het ei, suiker en vanillepasta voor de cheesecake vulling met elkaar.
7. Strooi nog wat extra kruidnoten over de brownie en giet dan de cheesecake vulling eroverheen.
8. Bak in 30 tot 40 minuten de brownie net gaar, maar nog smeuïg van binnen. Zorg ervoor dat de cheesecakevulling goed gestold is. Probeer na 30 minuten hoe smeuïg de brownie is. Met een prikker steek je in de brownie, hij mag in het midden nog een beetje nat eruit komen.
Eet smakelijk!
Nog niet uitgebakken met de brownies? Dit recept en dit recept zijn ook super lekker!